The Stone Roses (na fotografiji Ian Brown), ki so razpadli leta 1996, so bili ena osrednjih skupin gibanja 'Madchester' konec 80. in v zgodnjih 90. Foto: EPA
The Stone Roses (na fotografiji Ian Brown), ki so razpadli leta 1996, so bili ena osrednjih skupin gibanja 'Madchester' konec 80. in v zgodnjih 90. Foto: EPA

Stone Roses so spet skupaj. Tako srečen nisem bil že od rojstva svojih otrok.

Liam Gallagher na Twitterju
Vstopnice za težko pričakovana manchestrska koncerta gredo v prodajo že ta petek. Foto: Spletna stran skupine

Ponovna združitev The Stone Roses je še večja stvar kot Zeppelini. In to zaradi dejstva, kako zelo neverjetna se je zdela do danes.

Mark Ronson na Twitterju
V petek (14. oktobra) je med britanskimi mediji završalo zaradi oznanila, da so v torek (18.) vabljeni na tiskovno konferenco z The Stone Roses. In uresničila so se ugibanja o njihovem 'vstajenju'. Foto: EPA

Zasedba, ki jo sestavljajo pevec Ian Brown, kitarist John Squire, basist Mani in bobnar Reni, je pred sedmo silo spregovorila na tiskovni konferenci v londonskem Soho Hotelu, kjer so razkrili, da bodo 29. in 30. junija prihodnje leto nastopili v Heaton Parku. Kje drugje kot v domačem Manchestru, torej. Potrjena datuma naj bi bila del večje svetovne turneje. Ali, kot Independent citira Browna: "V načrtu imamo osvojiti svet."

Posnetek tiskovne konference, na kateri so The Stone Roses oznanili veliko novico, si lahko ogledate na njihovi spletni strani. Prvi del posnetka prilagamo na dnu prispevka.
Frontman je dogajanje povzel v izjavi: "To je vstajenje v živo in povabljeni ste nanj, zato bolje za vas, da boste tam." (Tu se je najverjetneje nanašal na naslov njihove pesmi I Am The Resurrection, ki jo poslušajte v enem izmed priloženih videoposnetkov, op. a.) Razkrili so tudi načrte o novih pesmih, nekatere naj bi tudi odigrali na napovedanih koncertih, za katera bodo vstopnice (ki bodo gotovo v hipu razgrabljene) začeli prodajati že v petek. Več informacij najdete na njihovi novi spletni strani.

Na novinarsko vprašanje, ali že pripravljajo nov album, je Brown odgovoril: "Upamo. Ampak to smo že kdaj prej rekli, kajne?" Karizmatični pevec, ki je po razpadu skupine uspešno nadaljeval tudi kot samostojni izvajalec, je pozneje povedal, da so k odločitvi o združitvi pripomogli tudi težki časi, ki vladajo in v katerih lahko vsaj malo razvedrijo ljudi. Dodal je še, da bodo skupaj nadaljevali, "dokler jim ne odpadejo kolesa".

Po pisanju NME-ja so začele govorice o vnovični združitvi Stone Rosesov krožiti že leta 2005, ko se je Mani na odru pridružil Brownu na njegovih solokoncertih v Blackpoolu in na Glastonburyju. A Mani je šušljanje hitro utišal in za omenjeno revijo povedal, da se bodo združili šele, ko bo "Manchester City zmagal v evropskem pokalu". (To se doslej sicer ni zgodilo, a gre tudi omenjenemu nogometnemu klubu zadnja leta po besedah športnih poznavalcev vse bolje, op. a.)

In vendarle bodo "zaslužili penzijo" ...
Leta 2009, ob 20. obletnici njihovega prvenca The Stone Roses, so se govorice spet pojavile, tokrat pa sta jih zajezila Brown in Squire. Da bi podkrepila svoje besede, je kitarist celo izdelal umetnine, s katerimi je sporočal: "Nikakršne želje nimam, da bi onečastil grob slovite manchestrske skupine The Stone Roses."

A aprila letos sta se Brown in Squire srečala na pogrebu Manijeve mame in nato le zakopala sekiro. Mani pa je vztrajal pri zanikanju govoric o združitvi in NME-ju takrat povedal: "Gnusi se mi, da je moje osebno žalovanje postalo talec teh nesmiselnih zgodb." Squire je dodal še, da bi bila ponovna združitev, da bi "zaslužili penzijo", prav tragična. A zdi se, da so v naslednjih šestih mesecih člani zasedbe zgladili spore (vsaj do neke mere). Squire je namreč zdaj priznal: "Nisem videl možnosti za združitev in jezen sem bil, da so me ljudje silili v to. A vse se je spremenilo, ko sva se z Ianom spet začela videvati. To je bilo prav nadrealistično. Skupaj sva jokala, se v smehu spominjala starih časov in kmalu že pisala pesmi. Na nek način je to prijateljstvo, ki globoko zaznamuje naju oba, in treba ga je bilo zakrpati."

Ponovna združitev je prišla 15 let po razpadu skupine in 31 let po njenih prvih zametkih: takrat sta se namreč v deški šoli Altrincham spoznala Brown in Squire ter ustanovila skupino The Patrol, ki je navdih črpala iz glasbenega ustvarjanja Clashev ...

Če "hitro naprej prevrtimo" kadrovske podrobnosti, so prvi singel The Stone Roses posneli leta 1985, štiri leta pozneje pa je izšel njihov prelomni samonaslovljeni album The Stone Roses. Do drugega, The Second Coming, je trajalo več kot pet let. Najprej je skupino marca leta 1995 zapustil Reni, nato mu je leto pozneje sledil Squire, ki je kot uradni razlog navedel "postopno družabno in glasbeno oddaljitev". Skupina je dokončno razpadla po menda katastrofalnem nastopu na festivalu v Readingu avgusta 1996, ki je kljub dvomljivi kakovosti doslej veljal za njihov labodji spev.

A zgodba The Stone Roses očitno le še ni končana ... Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal Mani: "Nekaj čarobnega se zgodi, ko smo vsi štirje skupaj v prostoru. Ne da se točno določiti, kaj. Tako lepo je spet čutiti to. Pogrešal sem ta občutek."

Stone Roses so spet skupaj. Tako srečen nisem bil že od rojstva svojih otrok.

Liam Gallagher na Twitterju

Ponovna združitev The Stone Roses je še večja stvar kot Zeppelini. In to zaradi dejstva, kako zelo neverjetna se je zdela do danes.

Mark Ronson na Twitterju