Leonard Cohen - pri 74 letih nikdar v boljši formi. Koncerte razprodaja kot za stavo. Foto: Organizator
Leonard Cohen - pri 74 letih nikdar v boljši formi. Koncerte razprodaja kot za stavo. Foto: Organizator
Načrt koncerta v novem športnem parku Stožice. Foto: Organizator
Vstopnica. Foto: Organizator
Večni šarmer Leonard Cohen. Foto: EPA

"Poet rock'n'rolla", glasbeni velikan, eden zadnjih rock lirikov ... z vsemi temi presežniki se opisuje 76-letnega Kanadčana, čigar koncerti so prava doživetja za vse glasbene sladokusce. In zdaj ga bomo po številnih napovedih (in odpovedih) končno lahko videli tudi v Ljubljani. 12. oktobra se bo Cohen, ki je nedavno svoj napovedani zagrebški koncert moral zaradi poškodbe hrbta prestaviti na konec julija, predstavil na Stožicah.

Leonard Norman Cohen se je rodil v Montrealu, poleg v glasbo pa je že zgodaj zašel tudi v poetične in lirične vode. Pod vplivi Yeatsa, Laytona, Whitmana, Lorce in Henryja Millerja je leta 1956 izdal knjigo poezij Let us Compare Mythologies, s katero se je hitro uveljavil kot vodilno literarno ime v Kanadi. V prihodnjih letih sledijo izdaje poezij The Spice-Box of Earth (1961), Flowers for Hitler (1964) ter noveli The Favourite Game (1963) in Beautiful Losers (1966), s čimer se umešča med največja imena v moderni umetnosti.
Pretemačen za komercialen uspeh
Prvo ploščo, Songs of Leonard Cohen, izda leta 1967. Plošča je bila tedaj pretemačna za komercialen uspeh, a Cohen je takoj postal kultno ime med navdušenci folka, v Veliki Britaniji pa je bila plošča več kot eno leto na vrhovih glasbenih lestvic. Nepozabne pesmi, kot so So Long Marianne, The Stranger Song in Sisters of Mercy so še danes neizogiben del vsakega živega nastopa neponovljivega rock'n'roll poeta.
Cohena so številni zvezdniki popularne glasbe razglasili za največjega in najvplivnejšega tekstopisca, poet temačnega, žametnega glasu pa v številnih nepozabnih pesmih združuje ljubezen, sovraštvo in ljubosumje, vero, izgubljene ideale iz mladosti, življenjske in verske modrosti.
Glasbena podlaga Morilcev
V sedemdesetih letih Cohen sledi svoji temačni liniji s serijo plošč, Songs from A Room, Songs of Love and Hate, Live Songs, New Skin for the Old Ceremony, Death of a Ladies' Man in Recent Songs. Album Various Positions (1984) je postregel z nepozabnima biseroma, Dance Me To The End Of Love in Hallelujah. Prav slednja je ena največkrat posnetih in izvajanih pesmi (t. i. coverjev) številnih drugih izvajalcev, saj je znanih skoraj 200 tovrstnih izvedb in priredb.
Leta 1988 izide plošča I'm Your Man s hiti First We Take Manhattan, Everybody Knows in I'm Your Man. V 90. letih Cohenova glasba pod vplivom prijateljstva z zen mojstrom Joshu Sasaki Roshijem dobi nove razsežnosti, medtem ko se Cohen sam med letoma 1994 in 1999 umakne v samostan Mount Baldy. Po povratku izda ploščo Ten New Songs (2001). Leta 2007 izda zbirko poezij Book of Longing in nov album Blue Alert.

Cohen je osvojil tudi mlajšo generacijo poslušalcev - ne nazadnje s svojimi prispevki za filme, kakršen je bil, denimo, Rojena morilca režiserja Oliverja Stona.
Rekordi
Poleti leta 2008 se kanadski kantavtor končno poda na dolgo pričakovano svetovno turnejo, s katero tudi v letu 2010 podira rekorde v obiskanosti in prodaji vstopnic. 74-letnik z energijo 30-letnika na odru navdušuje tudi po tri ure. Obetamo si torej lahko pravo poslastico.

Prodaja vstopnic v kategorijah parter, tribuna I., tribuna II., tribuna III., VIP-parter in dvignjena VIP-tribuna ter VIP-lože se bo začela 1. julija ob 8.00. Podrobne informacije o prodaji in vseh prodajnih mestih ter cenah bodo znane v kratkem. Posebne spominske vstopnice v omejeni prodaji (ter za Leonard Cohen fan club) so na voljo le pri organizatorju koncerta, naročijo se na spletni strani http://www.simple-events.com/ od 15. junija.