Swiftova se je s skladbo Bad Blood četrtič povzpela na prvo mesto najbolje prodajanih skladb. Z videospotom pa je podrla rekord na Vevu za največ ogledov. Videospot je imel v 24 urah več kot 20 milijonov ogledov. Foto: YouTube
Swiftova se je s skladbo Bad Blood četrtič povzpela na prvo mesto najbolje prodajanih skladb. Z videospotom pa je podrla rekord na Vevu za največ ogledov. Videospot je imel v 24 urah več kot 20 milijonov ogledov. Foto: YouTube
false
44-letni Martin je znan, da v popskladbe vnaša elemente roka oz. še predtem je mešal z njim elemente fanka in europopa. Foto: AP
The Backstreet Boys
Martinova zgodba se je začela leta 1999, ko je napisal oz. pomagal pri pisanju sedmih izmed dvanajstih skladb z albuma Millennium skupine Backstreet Boys. Foto: Reuters
Taylor Swift
Martin je glavni krivec za prerojeno Taylor Swift. In vse se je začelo z uspešnico We Are Never Ever Getting Back Together. Namreč par je začel sodelovati že pri albumu Red. Foto: Reuters

Največkrat postavljen v senco, a brez njega ne bi bilo uspešnic Swiftove, kot so Shake It Off in Blank Space, Problem (v izvedbi Ariane Grande in Iggy Azalee), Dark Horse (v izvedbi Katy Perry in Juicy J-ja), Break Free (v izvedbi Ariane Grande in Zedda) in Bang Bang (v izvedbi Jessie J, Ariane Grande in Nicki Minaj). Vse naštete pesmi so krojile pop leta 2014.

Poleg tega je Martin produciral in napisal sedem od 13 skladb z zadnjega albuma Swiftove 1989, 13 skladb z albuma Prism Perryjeve in vse uspešnice nekdanje Disneyjeve princeske Grandejeve. Ob tem morda še omemba, da je prav on odgovoren za himno svetovnega prvenstva Dare (La La La), ki jo poje Shakira, skladbo It's My Life (v izvedbi skupine Bon Jovi) in Pitbullovo Wild Wild Love.

A Švedovo soustvarjanje svetovne popularne glasbe v lanskem letu, ki se letos nadaljuje z veliko uspešnico Swiftove Bad Blood (tudi na račun videospota, v katerem je pevka zbrala znane stanovske kolegice, igralke in manekenke), je le povzetek več kot dvajsetletnega delovanja.

Njegova zapuščina sega v leto 1990, ko je ustvaril svojo prvo veliko uspešnico s skupino Backstreet Boys. To je bila pesem Quit Playing Games (With My Heart). Po zatonu obdobja fantovskih skupin je preusmeril svojo energijo v mlado zvezdnico Britney Spears. Res je, prav on je podpisan pod pesmijo ...Baby One More Time z leta 1999.

Od takrat se je podpisoval pod uspešnice izvajalcev N'Sync, P!nk, Kelly Clarkson, Avril Lavigne in Maroon 5. Kot producent se podpisuje pod uspešnico letošnjega leta Love Me Like You Do, ki jo poje Ellie Goulding, in lahko bi rekli, da se vse, česar se dotakne, spremeni v zlato.

Zaradi Martina (njegovo pravo ime je Martin Karl Sandberg) se je meka ustvarjanja uspešnic preselila na Švedsko, natančneje v studie Maratone zunaj Stockholma, kjer imata s sodelavcem Karlom Johanom Schusterjem (bolje znanim pod psevdonimom Shellback) svoj studio.

Iz metala v pop
Je najbolj znana "nevidna roka" glasbene industrije. Poznavalci njegov uspeh pripisujejo nenehnemu raziskovanju glasbe in ohranjanju stika s sedanjostjo. Največji vpliv v mladih letih je imel nanj njegov brat, od katerega je prejel kasete Kissov. Pozneje je postal pevec metalske zasedbe It's Alive, toda hkrati je že pisal popskladbe, do katerih drugi člani niso gojili pretiranih simpatij. Kmalu zatem se je povezal z Dennizom Popom, producentom Dr Albana in skupine Ace Of Base, in takrat se je začela njegova producentska kariera.

"Sploh nisem vedel, kaj počne producent," je nekoč izjavil za revijo Time. Njegovo prelomno leto je bilo 1997, ko je začel delati s Spearsovo. "Bala sem se ga," je takrat dejala 15-letna Spearsova. A nekje vmes je med njima preskočila iskra in začelo se je izjemno uspešno obdobje za oba. Martin je bil večkrat obtožen, da dela glasbo za otroke, toda ves čas se je zagovarjal, da le ustvarja glasbo, ki opisuje zdajšnje stanje.

Spodaj lahko preletite skozi diskografijo Martina.