Legendarni Morrissey je tokrat 'objel' München. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Legendarni Morrissey je tokrat 'objel' München. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Morrissey
Prepotena srajca številka tri, ki je nato poletela med občinstvo. Foto: MMC RTV SLO/Ana Jurc
Doll & The Kicks
Dvorano so pred Morrisseyem ogrevali Doll & The Kicks. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Čeprav smo se po novicah iz zadnjih tednov - kolaps sredi koncerta, užaljen odhod z odra zaradi "neznanega letečega predmeta iz množice" - malce bali, da sploh ne bo stopil na oder ali ne bo zdržal do konca nastopa, je Morrissey v Münchnu dokazal, da je kljub že dopolnjenemu abrahamu v odlični formi.

Stas in glas v odlični formi
Pri "Mozzerju" ni bilo opaziti znakov utrujenosti ali dolgčasa, česar so ga obtoževali v zadnjih tednih - nasprotno, videti je bilo, da je v odlični formi, tako fizično (no, če izvzamemo, da se je zaradi izdatnega potenja dvakrat preoblekel - tretjo srajco je zalučal med občinstvo in menda je po besedah očividcev po prerivanju ostala brez rokava) kot vokalno, in zdelo se je, da je na odru užival - pred dodatkom je celo dejal: "V Nemčiji se imamo fantastično. Z vsemi zarjavelimi srci imamo radi Nemčijo!"

Redarji preprečili incident?
Enemu oboževalcu je uspelo splezati na oder in med pesmijo The World Is Full Of Crashing Bores objeti svojega idola, redarji pa so bili tako prizanesljivi, da so fanta "v transu" pustili, da si je koncert (seveda ne z odra) ogledal do konca.

Legendarni pevec je iz občinstva prejel več daril, skoraj pa bi se zgodil incident, zaradi kakršnega bi se Moz, kot vemo, lahko predčasno poslovil z odra: neki mladenič je v prvih vrstah veselo mahal s plastično steklenico, med pesmijo Cemetry Gates ga je varnostnik "odstranil" tako, da pevec na srečo ni ničesar opazil in je nadaljeval koncert. Je pa bilo osebje dokaj neizprosno tudi do s fotoaparati opremljenih članov občinstva, a so po koncertu odvzete naprave milostno vrnili, s fotografijami vred.

Skupina, ki ne zveni ravno kot The Smiths
Skratka: z videnim smo bili zadovoljni, bi si pa želeli, da bi koncert trajal dlje, saj se je veliki Mozzer z odra poslovil že po dobri uri. V nostalgiji po Smithsih bi si morda želeli tudi kakšno pesem več te kultne zasedbe.

Morrisseyeva skupina nas je pravzaprav, kar se tiče pesmi iz časov The Smiths, prepričala le z dobro dodelano različico pesmi How Soon Is Now. Pri drugih "priredbah" pesmi Smithsov se lahko vprašamo, ali spremljevalna skupina namerno noče zveneti vsaj podobno Marru, Rourku in Joycu ali jim preprosto res ne uspe ujeti atmosfere te kultne, žal že pred časom razpadle (in, menda, po besedah glavnih akterjev Morrisseyja in Marra nikoli več združljive) britanske skupine.

Tudi zvoka v prizorišču Tonhalle v kompleksu Kultfabrik ne moremo ravno prehvaliti, občinstvo pa je bilo, kot je bilo morda tudi pričakovati, precej umirjeno in po nemško disciplinirano v slogu: "Psst! Ne prerivaj se!" Da nezaslišano visokih cen pijače niti ne omenjamo ...

Seznam pesmi z münchenskega koncerta Morrisseya:
This Charming Man; Black Cloud; When Last I Spoke To Carol; Is It Really So Strange?; Ganglord; I'm Throwing My Arms Around Paris; Ask; Irish Blood, English Heart; One Day Goodbye Will Be Farewell; Death At One's Elbow; Because Of My Poor Education; Cemetry Gates; The World Is Full Of Crashing Bores; Why Don't You Find Out For Yourself?; Teenage Dad On His Estate; How Soon Is Now?; The Loop; Don't Make Fun Of Daddy's Voice; I'm OK By Myself; Something Is Squeezing My Skull.