Taylor Swift je Billboardova zmagovalka leta. Foto: Reuters
Taylor Swift je Billboardova zmagovalka leta. Foto: Reuters
The Weeknd
The Weeknd se je letos postavil na glasbeni radar. Foto: Reuters
Ed Sheeran
Ed Sheeran je moški izvajalec leta. Foto: Reuters
Hozier
Tudi Hozier je v letu 2015 nanizal kar nekaj velikih uspehov. Foto: Reuters

Na letni lestvici "Vročih 100" ni ogromnih presenečenj, saj za zadovoljiv končni rezultat izvajalec potrebuje neverjeten celoletni uspeh. Prevladujejo Taylor Swift, The Weeknd in Fetty Wap, ki imajo med 45 najboljšimi pesmimi leta vsaj po tri svoje uspešnice. Letošnji zmagovalec je pesem Uptown Funk Marka Ronsona in Bruna Marsa, čeprav je bila izdana že leta 2014. Med desetimi najbolj priljubljenimi pesmimi je preživela 31 tednov (od tega štirinajst zaporednih na prvem mestu) in se s tem zapisala v glasbeno zgodovino kot pesem z najdaljšo dobo na lestvici v letu 2015 ter z drugo najdaljšo dobo vseh časov.

Ed Sheeran, ki velja za enega največjih glasbenih romantikov zadnjega časa, je s svojo zmagovito romantično odo Thinking Out Loud na končni lestvici pristal na drugem mestu. Nadaljevanje je sledilo s pesmijo Photograph, ki se je med najboljšimi desetimi pridružila svoji predhodnici. Na tretjem mestu mu sledi Wiz Khalifa s uspešnico See You Again, ki ste ga na radijskih postajah verjetno slišali večkrat kot mnoge druge z že omenjene lestvice. Poklon Paulu Walkerju je tako postal svetovna uspešnica in ne le del filmske glasbe filma Hitri in drzni 7.

Dobro leto za The Weeknd
Taylor Swift ima na končni lestvici daleč največ pesmi, toda najboljši izvajalec "Vročih 100" je The Weeknd. Med letom je imel ravno on največ sreče, saj je imel na prvem mestu dve uspešnici - Can't Feel My Face in The Hills, ki sta skupaj na prvem mestu vladali kar devet zaporednih tednov. Dodatno slavo in končno zagotovitev mesta na glasbenem radarju pa mu je prinesel singel Earned It v filmu 50 odtenkov sive.

Zapomnite si ime Fetty Wap
Fetty Wap je morda ime, ki ga še niste slišali. Toda niste edini. Pred letom 2015 je zanj vedelo zelo majhno število ljudi, na glasbeni vrh pa ga je ponesel singel Trap Queen, ki je med letom na "Vročih 100" dosegel drugo mesto. Po tem se mu je posrečilo še z dvema zaporednima singloma - 679 (ki ga je posnel v sodelovanju z Remy Boyz) in My Way (ki ga je posnel v sodelovanju z Montyjem). Vsi trije omenjeni se najdejo tudi zavidljivo visoko med Billboardovimi najboljšimi letošnjega leta - Trap Queen celo na četrtem mestu.

Če hočemo ali ne, absolutna zmagovalka leta, ki se ponaša celo z najboljšim albumom, ostaja Taylor Swift. Letos je praktično živela na vrhu glasbenih lestvic in dominirala na podelitvah najrazličnejših nagrad. Čeprav je 1989 izdala že lani, so album tudi letos na vrhu držali vsi na novo nanizani singli. Album ste bili primorani poslušati, tudi če ste se mu na vse pretege želeli izogniti. Njen končni uspeh bi bil verjetno še večji, če se na odre po letih premora ne bi vrnila neverjetna Adele, ki bo na vrhu lestvic gotovo preživela celotno naslednje leto.

Billboardov sistem izbiranja
Billboard vsak konec leta izda kar nekaj lestvic najpopularnejše glasbe, med katerimi najdemo album leta, izvajalca leta in seveda najbolj vroče pesmi. Najboljše pesmi so po Billboardu na "Vročih 100" uvrščene glede na celoletno prodajo in predvajanost na radijskih postajah. S tem natančnim izračunom je mogoče dobiti seznam najbolj priljubljenih pesmi.

Pesem dobi, recimo, eno točko, če en teden preživi na 100. mestu lestvice, dve, če je na 99. mestu in tako naprej do sto točk za teden na samem vrhu "Vročih 100." Najpomembnejši dejavnik za uvrstitev med najboljše pa je predvajanost na več kot 1.000 izbranih radijskih postajah, ki se spremlja 24 ur na dan, sedem dni na teden. Poleg tega se upoštevata tudi skupna prodaja digitalnih in fizičnih kopij pesmi ter predvajanost prek spletnih glasbenih platform.

Mark Ronson - Uptown Funk

Ed Sheeran - Thinking Out Loud

Wiz Kalifa - See You Again

Fetty Wap - Trap Queen

Maroon 5 - Sugar

Walk The Moon - Shut Up And Dance

Taylor Swift - Blank Space

Silento - Watch Me

The Weeknd - Earned It

The Weeknd - The Hills

OMI - Cheerleader

The Weeknd - Can't Feel My Face

Ellie Goulding - Love Me Like You Do

Hozier - Take Me To Church

Taylor Swift - Bad Blood

Major Lazer and DJ Snake - Lean On

Jason Derulo - Want To Want Me

Taylor Swift - Shake It Off

Skrillex And Diplo (ft. Justin Bieber) - Where Are U Now

Rachel Platten - Fight Song