Američani svojo ljubljenko nosijo po rokah, v Evropi pa njena glasba ni tako priljubljena. Foto: Reuters
Američani svojo ljubljenko nosijo po rokah, v Evropi pa njena glasba ni tako priljubljena. Foto: Reuters
Beyonce
Nepričakovani album Beyonce, ki ga je na skrivaj izdala konec leta, jo je uvrstil na šesto mesto največjih zaslužkarjev. Foto: Reuters

Ameriška ljubljenka, 24-letna pevka, ki krmari med kantrijem in popom, je po podatkih revije Billboard postala glasbenica z največjim zaslužkom v letu 2013. S prodajo albumov, turnejo in tantiemi je v 365 dneh svoj bančni račun obogatila kar za 39,7 milijona dolarjev (28,6 milijona evrov).

Največji del zelencev je v njen žep prišel po zaslugi šestmesečne turneje Red Tour, s katero je prekrižarila ZDA. Koncerti so ji prinesli kar 30 milijonov dolarjev (21,6 milijona evrov). Da se Taylor res lahko smeji, je med turnejo za povrh podpisala tudi tri donosne reklamne pogodbe, s katerimi naj bi na svoj račun dodala še nekaj milijonov, a zaradi pomanjkanja preverjenih podatkov niso bile vključene v njeno letno "plačo".

Plavolasa zvezdnica se je poleg tega uvrstila na osmo mesto najbolje prodajanih albumov v ZDA v letu 2013, njene pesmi so bile samo v domovini prenesene več kot desetmilijonkrat, ogromno denarja je pobrala tudi s pravicami za javno predvajanje.

Za Taylor se je na drugo mesto uvrstil še en kantripevec, to je Kenny Chesney, na tretjem mestu pa se je znašel Justin Timberlake, ki se je po sedmih letih vrnil v glasbeni svet. Sledita dve legendarni zasedbi, Bon Jovi in Rolling Stones.

Deset največjih glasbenih zaslužkarjev v letu 2013 (v milijonih dolarjev)
1. Taylor Swift - 39,7 milijona
2. Kenny Chesney - 32,9 milijona
3. Justin Timberlake - 31,5 milijona
4. Bon Jovi - 29,4 milijona
5. Rolling Stones - 26,2 milijona
6. Beyonce - 24,4 milijona
7. Maroon 5 - 22,3 milijona
8. Luke Bryan - 22,1 milijona
9. Pink - 20 milijonov
10. Fleetwood Mac - 19 milijonov