STG-ju so se letos na novo pridružili trije festivalski partnerji. Med njimi tudi makedonski Taksirat, ki je po nastopih slovenskih skupin v okviru STG-ja za svoj oder izbral (zdaj že razpadli) NAPRAVI MI DETE. Foto: Jani Ugrin
STG-ju so se letos na novo pridružili trije festivalski partnerji. Med njimi tudi makedonski Taksirat, ki je po nastopih slovenskih skupin v okviru STG-ja za svoj oder izbral (zdaj že razpadli) NAPRAVI MI DETE. Foto: Jani Ugrin
Kill Kenny
Kill Kenny je bila letos edina skupina, ki je odšla s pomočjo STG-ja na dva tuja festivala: Exit in Waves Vienna. Foto: Jani Ugrin
Greg Haver
V okviru STG-ja je slovenska skupina Furry Walls dobila priložnost, da je posnela eno skladbo s priznanim britanskim producentom Gregom Haverjem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Rezultat sodelovanja Furry Walls s Haverjem je bila skladba We Are The Light. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

"Finančno zaledje, ki dovoljuje, da se projekt razvija v zastavljeni smeri, je ključnega pomena. Projekt žal ne bo izvedljiv, dokler nimamo garancije (ne zgolj ustne hvale po dobrem delu), da bomo za svoje delo podprti tudi s sredstvi, ki nam bodo omogočala pravočasna in redna plačila vseh nastalih stroškov," so zapisali odgovorni na STG-ju na svoji uradni strani na Facebooku.

Ob tem so poudarili, da je projekt v zadnjih dveh letih postal eden vidnejših glasbenih dogodkov tako doma kot v tujini, ki je idejno in organizacijsko prerasel predvideno vizijo. "STG je povezal vse več glasbenikov in oseb, povezanih z glasbo, kljub temu pa je velikost projekta presegla predviden finančni okvir," so poudarili.

Usoda projekta, ki je v zadnjih dveh letih pomagal domačim glasbenikom, da so dobili možnost nastopa na sosednjih festivalih, kot so Sziget, Exit, Waves Vienna, Terraneo in (letos prvič) Taksirat, je nejasna.

Velikopotezno zastavljeni projekt
Letošnji STG je na začetku februarja postregel z dogajanjem na štirih prizoriščih, in sicer v CUK Kino Šiška, M hotelu, Orto baru in Menzi pri koritu. Udeležencem so bila čez dan na voljo številna predavanja, delavnice in razprave, večeri pa so bili posvečeni koncertom. Organizatorji so pripravili kar 45 ur programa, povabili več kot 65 gostov iz tujine, šest festivalskih partnerjev in na izbranih odrih gostili 18 domačih in tujih glasbenih skupin.

Na koncu so garažni rokerji Kill Kenny potovali na Exit in Waves Vienna, rokenrol naveza Barely Modern in projekt Mateja Brodarja BRO na Sziget, NAPRAVI MI DETE so bili izbrani za Taksirat, zasavski rokerji Icarus Down za Terraneo. Medtem ko Springfestival med dvanajsterico izvajalcev, ki so se pomerili v tekmovalnem delu festivala, ni našel nobenega njim primernega glasbenega izvajalca.

Več o dogajanju na drugi izdaji Slovenskega tedna glasbe najdete na tej povezavi.

"Projekt, ki predstavlja tako pomembno predstavitev slovenske glasbe zunaj meja Slovenije, potrebuje tudi finančno podporo s strani občine, v kateri se projekt izvaja, države in institucij ter podjetij, ki so pripravljene podpreti slovensko glasbo," so še zapisali na Facebooku in poudarili, da STG bo izpeljan, ko bodo te predispozicije urejene.

Projekt končali z minusom
Za dodatna pojasnila smo se obrnili na direktorico STG-ja Matejo Koren. Ta je razložila, da so finančne težave nastale zaradi nepričakovanih dodatnih stroškov, nastalih na vseh ravneh festivala in premalo prodanih vstopnic za dogodke. "Istočasno pa premajhna realizacija pričakovane finančne podpore. Tako je bil projekt izveden z minusom," je priznala Korenova.

Poudarila je, da so pogrešali kakršno koli finančno podporo od občine in države, a hkrati so hvaležni za manjše finančne prispevke drugih partnerjev, ki jih navajajo tudi na spletni strani.

"Tukaj ne gre zgolj za institucije, ampak katere koli organizacije - ali celo posamezniki -, ki bi bile pripravljene finančno prispevati k našemu namenu. Navsezadnje gre za pomembno mednarodno povezovanje na področju glasbe. Namen, ki ga je vredno podpreti," je pojasnila Korenova.

Organizatorji zdaj po besedah Korenove načrtujejo, da bi projekt lahko bil realiziran jeseni 2014. "Če bodo izpolnjeni vsi zastavljeni cilji," poudarja Korenova in končuje: "Če ne bo tako, pa bomo seveda projekt prestavili na leto 2015."