Triggerfinger prihajajo iz Liera. V svoji diskografiji pa imajo štiri studijske albume. Foto: EPA
Triggerfinger prihajajo iz Liera. V svoji diskografiji pa imajo štiri studijske albume. Foto: EPA
Triggerfinger
Nastope skupine zaznamuje energičnost vseh članov, kjer s svojo pojavo, gibanjem z boki in atraktivnimi kitarskimi prijemi izstopa Block. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Triggerfinger
Belgijski trio je postal prepoznaven predvsem po svojih atraktivnih nastopih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Po več kot desetih letih nastopanja so jih radijske postaje po Evropi spoznale šele po priredbi skladbe I Follow Rivers švedske pevke Lykke Li. 55-letni baskitarist Paul Van Buuystegem ter 42-letna Ruben Block (pevec in kitarist) in Mario Goossens zase pravijo, da jim najbolj pristaja slogan: "Živi hitro, umri star."

Potem ko so na povabilo ene izmed belgijskih radijskih postaj šli po poti svojega rojaka Milowa, ki je po Evropi postal prepoznaven zaradi priredbe pesmi Ayo Technology, so doživeli novo pomlad. "Resnica je ta, da so v Nemčiji začeli hoditi na naše nastope samo zaradi te priredbe. Na koncu so le nekateri obiskovalci - mojih let - predčasno odšli z naših koncertov. Tudi jaz bi šel, ker je glasba preveč hrupna. Ampak dokler jo jaz ustvarjam, je v redu," se je šalil Van Buuystegem. "Veliki večini pa je bila všeč naša glasba," ga je dopolnil Block.

Priredba, ki so jo vzele radijske postaje za svojo, je daleč od tega, kar Triggerfinger ponudijo na koncertih. To so potrdili tudi na Pivu in cvetju v četrtek, ko so prišli na oder z udarno kombinacijo skladb z zadnjega albuma By Absence of the Sun in nekaterih starejših uspešnic.

Mlajši poslušalci jih primerjajo s Queens of the Stone Age, starejši z Led Zeppelin. Dvome o svoji glasbi v sklopu zadnje turneje razblinijo že s prvo skladbo repertoarja - z udarno ritemsekcijo, 'raztrganim' zvokom kitare in bluzovsko kričečim vokalom v skladbi Game. "Včasih jo je lahko igrati, drugič ne. Odvisno od igre," je na filozofsko vprašanje, kakšno igro igrajo, odgovoril Block.

Skupaj za vsako ceno
Po vzoru starih skupin se trio trudi, da ves čas nastopajo skupaj. Tako so na odru - naj bo še tako velik - ves čas postavljeni na razdalji le nekaj metrov. "Prizadevali smo si za to, da smo lahko vsi trije postali 'skupina'," je poudaril Goossens. Skupina je vse od nastanka leta 1998 ostala nespremenjena - z izjemo devetih mesecev, ko je moral Van Buuystegem zaradi težav z alkoholom na zdravljenje. Ko se je vrnil, ga je motiviralo tudi dejstvo, da sta ga preostala člana sprejela nazaj odprtih rok. "Vsi smo različni, ampak to nas dela zanimive," je poudaril Block.

Skupina se vrača v Slovenijo že jeseni. To so sprva napovedali po uri in pol nastopa v Laškem, nato pa so novico potrdili še na svoji strani na Facebooku.

Celoten intervju s skupino si lahko pogledate spodaj.