RecycyleMan se je kot Ali En na začetku 90. zavihtel na slovensko glasbeno sceno oziroma, bolje rečeno, je z njo obračunal na svojem prvencu Leva scena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
RecycyleMan se je kot Ali En na začetku 90. zavihtel na slovensko glasbeno sceno oziroma, bolje rečeno, je z njo obračunal na svojem prvencu Leva scena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prvenec Klemna Klemna iz leta 2000 Trnow stajl danes uživa kultni status, njegov avtor prav tako. Foto: Sandi Fister
Zlatko
"Princ Fužinc" Zlatko, najmlajši izmed trojice, je prvenec izdal pred desetletjem. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Tavčar

Prvi koncert bo 26. maja na gradu Brežice, urbane rime pa bo trojica ob spremljavi glasbenikov stresala še na gradovih v Slovenj Gradcu, Kamniku, Ljubljani, Brestanici in Ormožu.

Na začetku 90. let minulega stoletja je Ali En, danes RecycleMan, z albumom Leva Scena tlakoval pot slovenskim raperjem in hip-hoperjem. Ali En je razburkal glasbeno sceno in s svojimi pesmimi, kot so bile naslovna Leva Scena in Vrž me na planet, družbi nastavil ogledalo. Pet let po prvencu je leta 1999 izdal še album Smetana za frende, nato pa pod umetniškim imenom Dalaj Eegol še studijska izdelka Red'a'Red (2003) ter D'Rap (2005).

K snemanju Leve scene je Ali En povabil mladega Klemna Klemna, ki je med drugim odrapal prvo kitico skladbe V mestu nekaj dogaja. Po delovanju v Pasjem kartelu je Klemen Klemen leta 2000 izdal svoj studijski prvenec Trnow stajl, ki še danes velja za kultnega in je Klemnu prinesel veliko prepoznavnost. Tako imenovani "trnowski ninja, potepuh, postopač in pripovedovalec zgodb" je leta 2003 izdal album Hipnoza, po katerem se je z glasbenih vod za daljši čas umaknil, leta 2015 pa se je na veliko veselje vseh podpornikov vrnil na sceno z albumom S3P.

Kot so zapisali organizatorji koncerta, je dogajanju pozorno sledil tudi Zlatko, ki je prvenec Svet Je Lep izdal leta 2007. "Njegov razvezan jezik, prosto izražanje misli, fužinske prigode in nezgode ter oba zgoraj omenjena mojstra rim so mu dali sposobnosti in navdih ter danes naziv princ Fužinc," piše v sporočilu. Zlatko se podpisuje še pod albume Svet Je Lepši (2008), Zlato Ti Daje Sijaj, Ne Pa Sreče (2010) in Plečnikova Roža (2012).

Vsi trije so zdaj združili moči za napovedano hip-hop turnejo po slovenskih gradovih Trije kralji, na kateri bodo ob spremljavi bandov "prepletali svoje urbane zgodbe z zgodbami gradov".

Kot prvega bodo osvojili brežiški grad, sledijo pa še koncert na Gradu Slovenj Gradec (9. junij), na Starem gradu Kamnik (16. junij), gradu Fužine v Ljubljani (23. junij), gradu Rajhenburg v Brestanici (5. avgust) in na ormoškem gradu (16. september). Organizatorji napovedujejo, da bodo raperji nastopali tudi po drugih slovenskih gradovih, kje, ostaja še skrivnost.