Ludovik Material po tujih in domačih odrih še naprej predstavljajo svoja občutja, ki so jih zaokrožili na albumu Model Generation. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ludovik Material po tujih in domačih odrih še naprej predstavljajo svoja občutja, ki so jih zaokrožili na albumu Model Generation. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
false
Koala Voice so na Eurosonic prišli po predlogu Vala 202 in tam odigrali tri nastope. Foto: Jani Ugrin
false
Nikki Louder predstavljajo aktualni album Trout. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
false
Sledilci "showcase" festivalov se selijo v Ljubljano, kjer bodo zvečer znova potekali koncerti. Dnevi so seveda namenjeni konferencam in okroglim mizam o stanju glasbene industrije. Foto: MMC RTV SLO
Kleemar
Na MENT-u se bodo znova predstavili številni slovenski izvajalci. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Središče (alternativne) glasbene industrije je bilo od 13. do 16. januarja znova na Nizozemskem. Na glasbenem festivalu, ki je za nekaj dni zavzel študentsko mesto, so se med 345 izvajalci predstavili tudi trije slovenski.

"Udeležba na festivalu Eurosonic je bila za nas predvsem zelo zanimiva ekskurzija v svet evropske glasbene industrije. Bilo je plodno in zabavno na več ravneh," je dejala Tina Perić iz skupine Ludovik Material.
Nastope, kot je bil ta na Eurosonicu, ocenjuje za zanimivo izkušnjo, kjer izvajalec lahko pride v stik z ljudmi, s katerimi bi v nasprotnem težje vzpostavil stike. "Nam so tovrstni festivali prinesli marsikaj pozitivnega. Obenem pa so nam pripomogli v razmisleku, kakšna je zares naša pot, česa si želimo in česa ne," je še dodala pevka.

Toda razlik med tovrstnimi festivali za izvajalca skoraj ni. "Razlika s festivalom Liverpool Sound City je v tem, da je Eurosonic predvsem precej bližji - sploh če potuješ z avtomobilom (smeh), in morda je bil nabor nastopajočih na prvem malo pestrejši. Na koncu je vse skupaj le del poti nekega benda in res dragocena izkušnja. Najpomembnejša ostajata glasba in rokenrol na odru, z občinstvom, pa naj bo to v Liverpoolu ali v Dolenjskih Toplicah," je sklenila Perićeva.

Drugačno izkušnjo so doživeli Koala Voice, prvi zmagovalci dijaške lige Špil liga (in še nekaterih drugih slovenskih festivalov za mlade izvajalce). Po uspešnih predstavah na Eurosonicu so se jim odprle priložnosti za nastope na podobnih festivalih. "Če odštejemo neverjetno dolgo vožnjo do Nizozemske (smeh), je bil Eurosonic za nas res odlična izkušnja. Je zagotovo eden izmed najbolje organiziranih festivalov, na katerem smo nastopili. Celotno vzdušje ti res da občutek, da si pomemben izvajalec, in ne samo nekdo, ki je prišel malo igrat. Vsi okoli nas so bili izredno prijazni, tehnična ekipa je bila super, prav tako klubi, v katerih smo nastopili," je dejala pevka skupine Manca Trampuš.

Izpostavila pa je tudi priložnost predstavitve novemu občinstvu: "Preveriš, kako delujejo skladbe pri nekom, ki jih res prvič sliši, in mogoče dobiš še kakšno možnost, da to ponoviš še na kakšnem drugem festivalu v prihodnosti. Te izkušnje nam bodo verjetno prišle še prav v prihodnje."

Tudi Peter Cerar iz skupine Nikki Louder se strinja, da so tovrstni festivali dragocena izkušnja za izvajalca. "Najprej lahko slišiš ogromno novih skupin in spoznaš veliko novih ljudi ter klubov. Vsekakor pa opaziš tudi vpletenost glasbene industrije in tesno prepletenost oz. mrežo festivalov, bookerjev, medijev ter to, da je alternativa za glasbeni posel čedalje bolj zanimiva. Meni osebno sta bila nastopa na MENT-u in Waves ljubša prav iz razloga, da je bila poslovna komponenta na obeh festivalih manj poudarjena in tudi manj izpostavljena. Več je bilo sproščenosti in nepreračunljivosti," je dejal Cerar. Hkrati pa se je strinjala z drugima sogovornikoma, da je festival potekal na visoki ravni, kjer pa je manjkalo nekaj več spontanosti in pristnosti, ki so ju vajeni z alternativnih prizorišč.

"Zelo močno je poudarjena tudi poslovna komponenta in na trenutke dobiš občutek, da so tovrstni festivali dejansko nekakšna 'tržnica bendov' - kar seveda ni nič narobe, če se tega zavedaš in do celotne zadeve pristopiš realno in z nogami na trdnih tleh. Prav zato svojega nastopa nismo kitili z nikakršnim odvečnim performansom ali scenskimi dodatki ter smo igrali tako, kot bi v katerem od podzemnih klubov. Taki pač smo," je sklenil Cerar.

"Tržnica" se seli v Slovenijo
"Tržnica bendov" pa se bo na začetku februarja postavila drugo leto zapored znova v Ljubljani pod okriljem festivala "showcase" MENT. Od 3. do 5. februarja se bodo Kino Šiška, AKC Metelkova mesto, Stara elektrarna, Kinodvor in Kavarna SEM spremenili v zatočišče za več kot 50 izvajalcev iz več kot dvajsetih držav in 200 glasbenih profesionalcev.

Med drugim bo v sklopu MENT-a svojo drugo ploščo Das Lied der Maschinen predstavil prekmurski kvartet umazanih "riffov" in stonerskega zvočnega seksapila Werefox. Legendarne metalce Noctiferia bodo obiskovalci lahko slišali v izštekani različici, z godalnim kvartetom, pihalci in osveženimi aranžmaji.

Prihajajo pa tudi Čao Portorož, Jardier, Kar Češ Brass Band, Karmakoma, Bowrain, Belo smetje, Danijel Vezoja, It's Everyone Else, Jimmy Barka Experience, Nina Bulatovix, Prismojeni profesorji bluesa, Your Gay Thoughts ter nekateri stari znanci slovenskih odrov, kot so Punčke, Repetitor in Miki Solus.