Glasba Ramonesov je s svojo hitrostjo in ostrino močno zamajala glasbeno sceno sredine 70. let minulega stoletja. Foto: Twitter
Glasba Ramonesov je s svojo hitrostjo in ostrino močno zamajala glasbeno sceno sredine 70. let minulega stoletja. Foto: Twitter
Tommy Ramone
Tommy, star je bil 65 let, je bil še zadnji živeči ustanovni član skupine Ramones, ki je močno vplivala na razvoj punka. Foto: EPA
Skupino so izvorno sestavljali štirje člani - Joey, Tommy, Johnny in Dee Dee. V dolgi zgodovini skupine se je več članov zamenjalo, zasedbo pa je prizadelo tudi nekaj smrti. Leta 2001 je umrl Joey Ramone, leto za njim Dee Dee Ramone, leta 2004 je umrl Johnny Ramone, zdaj pa nas je zapustil še Tommy Ramone. Foto: EPA

Ameriški glasbenik madžarskega rodu je umrl v 65. letu starosti po boju z rakom žolčnika.

Tommy Ramone, čigar rojstno ime je bilo Erdelyi Tamas (v ZDA je emigriral leta 1957), je skupino The Ramones ustanovil leta 1974 v New Yorku, in sicer skupaj s pevcem Joeyjem Ramonom, basistom Deejem Deejem Ramonom in kitaristom Johnnyem Ramonom. Vsi štirje člani so se drugače pisali, med seboj niso bili v sorodu, a so vsi skupaj prevzeli priimek Ramone.

Tommy, ki je bil znan tudi kot Tom in T. Erdelyi, je s skupino sodeloval pri prvih treh albumih, Ramones (!976), Leave Home (1977) in Rocket to Russia (1977), skupino je zapustil, da bi se posvetil produciranju, tako da je večkrat sodeloval s skupino tudi kot producent (poleg producentov Tonyja Bongiovija in Eda Stasiuma), med drugim pri albumu It's Alive iz leta 1979. Tommyja je v skupini nadomestil Marky Ramone (s pravim imenom Marc Bell).

Napisal je številne uspešnice, med katere prištevamo tudi Blitzkreig Pop in I Wanna Be Your Boyfriend, kot producent pa se je podpisal pod albume zasedb Talking Heads in The Replacements ter Red Kross'. Produciral je tudi album Jimija Hendrixa Band of Gypsys. Skupaj s svojo partnerico Claudio Tienan je pred nekaj leti ustanovil zasedbo bluegrassa Uncle Monk.

Najbolj pa ostaja znan po svojem delovanju v skupini The Ramones, ki je nazadnje skupaj igrala leta 1996 v Hollywoodu. Vsi "izvorni" člani skupine so že pokojni: Joey Ramone, katerega pravo ime je bilo Jeff Hyman, je umrl leta 2001 zaradi raka limfnih žlez, Dee Dee Ramone s pravim imenom Douglas Colvin je umrl leta 2002 zaradi prevelikega odmerka mamil, Johnny Ramone, s pravim imenom John Cummings, je umrl leta 2004 zaradi raka prostate.

Skupino The Ramones so v dvorano slavnih Rock and Roll Hall of Fame sprejeli leta 2002, v letih 1974-1996 je skupina posnela 26 studijskih in živih albumov, bili so prva pankovska skupina, ki jim je uspelo podpisati pogodbo z veliko založbo.

Kritik Paul Nelson je za revijo Rolling Stone zapisal, da je prvenec Ramonesov "skoraj v celoti izdelan iz tako razburljivih intenzivnih ritmičnih linij, kot jih rock 'n' roll ni slišal vse od svojih začetkov". Med drugim je skupina vplivala tudi na britanske Sex Pistols in The Clash.