Skupino so sestavljali mladi fantje, stari komaj malce nad 20 let. Foto: Facebook
Skupino so sestavljali mladi fantje, stari komaj malce nad 20 let. Foto: Facebook
Zadnja fotografija, ki jo je skupina objavila na svoji strani na Facebooku. Foto: Facebook

"Potrdimo lahko, da je pet britanskih državljanov 13. februarja umrlo v prometni nesreči na Švedskem. Smo v stiku s tamkajšnjimi oblastmi in zagotavljamo vso podporo družinam pokojnikov v tem težkem času," so sporočili z ministrstva.

Čeprav identiteta umrlih moških še ni uradno potrjena, naj bi šlo za kitarista in pevca Viole Beach Krisa Leonarda, kitarista Riverja Reevesa, basista Tomasa Lowa in bobnarja Jacka Dakina. Njihov manedžer je bil Craig Tarry, žrtve pa naj bi bile stare od 20 do 35 let.

Viola Beach so bili na turneji na Švedskem za festival Where Is The Music? v Norrköpingu, sploh prvem svojem nastopu v tujini, na večer nesreče pa bi morali igrati na razprodanem koncertu v Guildfordu. Vzrok nesreče še ni jasen, švedski mediji pa poročajo, da se je most nad rečnim kanalom Södertälje v času nesreče v zgodnjih jutranjih urah zapiral, potem ko so ga odprli za prehod ladje. Ni jasno, zakaj je voznik avtomobila prezrl svetlobne signale in zapeljal naravnost v razmaknjen del mostu.
Po navedbah prič naj bi se avtomobil mostu približal z veliko hitrostjo, medtem ko so drugi avtomobili stali pred njim. "Prvi znaki kažejo, da so zapornice in signalne luči delovale pravilno," je povedal tiskovni predstavnik policije Towe Hagg.

Leto, ko naj bi se jim "odprlo"
Britanska indie rock skupina Viola Beach je svoj prvi singel Swings & Waterslides izdala lani, na prihajajoči turneji po Veliki Britaniji in Irski pa bi morali biti predskupina Blossomsov. Februarja bi morali leteti v Teksas, kjer so imeli napovedan nastop na slovitem glasbenem festivalu SXSW. Letos bi morali ob tem nastopiti še na The Great Escape, Liverpool Sound City, Bushstock, Latitude, The Secret Garden Party, Liverpool International Music Festival in T In The Park.

Fantje so veljali za zelo obetavne, leto 2016 pa naj bi bilo tisto, ko se jim bo "res odprlo", kot poročajo britanski mediji. BBC jih je tako opisal za "izjemno obetavne".

Ob njihovi tragični smrti so se jim poklonili številni glasbeni kolegi, od skupine Courteeners, za katere so Viola Beach igrali kot predskupina lani, do The Cribs, ki so zapisali, da so se Violi Beach "obetale velike stvari" in da ne morejo verjeti, kako krut je svet.