Klub K4 je leta 2009 praznoval 20. let delovanja, v katerih se je na njihovih odrskih deskah zvrstilo veliko nastopajočih iz najrazličnejših glasbenih zvrsti. Foto: Klub K4/Miha Fras
Klub K4 je leta 2009 praznoval 20. let delovanja, v katerih se je na njihovih odrskih deskah zvrstilo veliko nastopajočih iz najrazličnejših glasbenih zvrsti. Foto: Klub K4/Miha Fras

V K4 ga je leta '89 žgal Henry Rollins, leta '90 strašil Rob Zombie, leta '92 pa so ga lomili Psihomodo Pop. Leta '94 se je negiralo priznane norme z Niet in nekaj dni pozneje uživalo ob prvem resno zastavljenem hip hop/funk projektu s Heavy Les Wanted. Leta 1996 sta občinstvo razplesavala Magnifico in Rambo Amadeus, pozneje se je dvigovalo rogove v zrak celo ob Rotting Christ.

In potem je šlo samo še naprej – v smislu čedalje naprednejše elektronike, a se je koncertne nastope kar presenetljivo zapostavilo. Miselne meje med živo in predvajano glasbo so se tako okrepile, elektronika in rock sta se v marsikateri glavi nerazumno oddaljila ...

Brisanje meja med elektroniko in rockom
Takšen je uvod v sporočilo za javnost o odprtju koncertne sezone Kluba K4, ki se bo zgodilo ta četrtek ob 21.00. V zadnjih letih so opazili, da so se meje med elektroniko in rockom začele brisati; žanrske ločnice, oblika predvajanja in način igranja postajajo kvečjemu sporazum med poslušalcem ter izvajalcem. Kdor je nekoč odraščal ob strogi "rock dieti", se bo danes zelo verjetno znašel na koncertu velikega elektronskega izvajalca - in obratno: kdor je odraščal ob mehanskih ritmih, ga čedalje bolj vleče v eksplicitno živo izkušnjo.

Spoznanje, da ne glede na instrument, ki ga glasbenik uporablja, za orkestracijo še zmeraj stoji genij človeškega duha, in velika želja obiskovalcev Kluba K4 so ekipo v prihajajoči sezoni privedli do odločitve o vnovičnem odprtju koncertne sezone, ki bo kot svetilnik in kazalec novih načinov poslušanja, predvajanja ter raziskovanja zvoka.

Prvi koncert v Klubu K4 se bo odvil v četrtek, 20. septembra, v sodelovanju z Radiem Študent, na njem pa bo nastopilo pet izbrancev Klubskega maratona 2012, ki je že leta pomembno sito in rešeto najboljših novih domačih ustvarjalcev. Ob 19.00 bo najprej na vrsti pogovor o slovenski klubski sceni, ob 21.00 pa bodo oder zavzeli "klubski maratonci" - Rok Zalokar Trio, Foe Spre Glass Om, The Kojn, Čao Portorož in Timo Chinala. Za podporo bo poskrbel DJ Rope.

Naslednja koncerta dogodka v K4 bosta oktobra: 11. Oneohtrix Point Never (synth, drone, noise – Brooklyn, NY) v sodelovanju z Buba Booking in 25. Death Rattle.