Še preden so zmagovalci lahko dobro nazdravili uspehu, so se za njihovimi hrbti že kresala mnenja. Foto: MMC RTV SLO/P. S.
Še preden so zmagovalci lahko dobro nazdravili uspehu, so se za njihovimi hrbti že kresala mnenja. Foto: MMC RTV SLO/P. S.
Neisha
Neisha je sicer zelo vesela, ker so organizatorji povabili avtorje k sodelovanju. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Nuša Derenda
Nuša ima izkušnje tako s prepevanjem v narodno-zabavnem ansamblu kot v zabavni glasbi. Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Saša Lendero
Saša Lendero je predvsem stiskala pesti za svoja varovanca - Lango in Brigito Šuler. Foto: MMC RTV SLO/P.S.

Po letu 1993 Slovenci na Evrovizijo ponovno pošiljamo skupino oziroma kar dve. Prvič prepuščamo osrednjo vlogo harmoniki in narodni noši. Toda ali bo evrovizijsko občinstvo začutilo ta nacionalni pridih pesmi, ali bo nastop ansambla Roka Žlindre in Kalamarov vzela bolj za šalo kot za res?

Omar namesto Kalamarov?
"Po eni strani sem pričakoval, da bo zmagalo to, kar je zmagalo. Po drugi strani pa bi bil vesel, če bi zmagalo nekaj, kar je res ekspresivno zelo individualno, močno," je za MMC komentiral zmagovalce letošnje Eme slovenski potnik na Evrovizijo leta 2005 Omar Naber.


Ta nam je še razkril, da je avtor skladbe Leon Oblak pred nekaj več kot tremi meseci pristopil do njega in mu ponudil sodelovanje z ansamblom Roka Žlindre, toda pevec je to sodelovanje zavrnil. "Čeprav sem vedel, da takšna pesem ima potencial in za na Evrosong in za na slovenski oder. Jaz se enostavno (v njej op. a.) ne vidim," je o razlogu za propadlo sodelovanje spregovoril Omar.

Neisha pogrešala glas strokovne žirije
"Izbor pa je okus povprečnega Slovenca, če potegnemo črto, in iz tega ne bo nič na Evrosongu," je brez dlake na jeziku komentirala Neisha, ki je letos na Emi sodelovala kot od organizatorjev povabljena avtorica . "Pri nas vemo, da je narodno-zabavna muzika v smislu števila poslušalcev najuspešnejša in tudi najdoprinosnejša. Ampak zopet ponavljam, da to ni način se it kosat na Evrosong," je nadaljevala Neisha. In kaj bi bilo po njenem mnenju treba spremeniti? "Treba je razmišljati svetovljansko, ne lokalno. Mi še niti regionalno ne razmišjamo, mi lokalno," je bila nazorna pevka.

Nuša trdi, da se ne smemo sramovati zmagovalcev
Nasprotnega mnenja je bila njena izvajalka Nuša Derenda, ki si z Darjo Švajger še vedno deli najboljšo uvrstitev na Evroviziji - sedmo mesto. "Mislim, da to ni nič slabega, da se to eno leto pošlje in bomo videli, kakšen bo rezultat oziroma kako bodo to sprejeli Evropa in svet," je pojasnila Nuša, ki je letos s pesmijo Sanjajva pristala na devetem mestu. "Mi se ne smemo sramovati, da imamo narodno-zabavno glasbo, da imamo potico pa govejo 'župo'. To je naše. Iz tega moramo izhajati. To pa lahko samo nadgrajujejo. Najprej nas morajo spoznati po tistem avtohtonem," je še dodala Nuša.

Saši všeč izvajalci, malo manj melodija
Za mnenje smo vprašali tudi staro znanko Eminega odra, Sašo Lendero: "Pesmica sama mi ni zelo pri srcu, ker se mi zdi, da bi se dalo to kombinacijo teh dveh stilov narediti na nekako ... bolj - ne vem, kako bi rekla - bolj posrečen način. Melodija mi ni pretirano pri srcu. Izvajalci pa zelo."

Alenka drži pesti za zmagovalce
Toda zmagovalec je izbran. Zmage jim nihče ne more vzeti in tega se zaveda tudi zmagovalka Eme 2007 Alenka Gotar: "Jaz jim želim, da gredo po mojih sledeh in da pridejo v finale. Mislim, da si ga bodo zaslužili, samo če ohranijo to vedrino, ki so jo imeli danes na odru, in upam, da bo Slovenija stala za njimi."

Komentarje Omarja Naberja, Neishe, Nuše Derende, Saše Lendero in Alenke Gotar za MMC si lahko v celoti pogledate spodaj.