Def Leppard ustvarjajo že od poznih 70. let prejšnjega stoletja, največje uspehe pa so dosegali v 80. in zgodnjih 90. letih. Foto: EPA
Def Leppard ustvarjajo že od poznih 70. let prejšnjega stoletja, največje uspehe pa so dosegali v 80. in zgodnjih 90. letih. Foto: EPA

Sheffieldski rokerji bodo tako posneli "nove in povsem enake različice" svojih starih uspešnic in si tako znova pridobili možnost nadzora nad tem, kje in v kakšni obliki bodo njihove skladbe na voljo poslušalcem in oboževalcem - z Universal Music Group so se namreč sprli zaradi spletne prodaje, saj so prepričani, da si je založba odrezala občutno prevelik delež kolača.

Pevec zasedbe Joe Elliott je v pogovoru za revijo Billboard pojasnil, da jim založba ni bila pripravljena plačati "poštenega deleža" od spletne prodaje njihovih uspešnic. Dokler jim Universal ne ponudi kakšnega boljšega dogovora, bodo vztrajali pri svoji odločitvi - znova bodo posneli pesmi, si tako zagotovili popoln nadzor nad posnetki in se obenem "maščevali" Universalu.

Ničesar ne smejo storiti brez njihovega dovoljenja
52-letni Elliott je ob tem še pojasnil, da je v pogodbi z založbo jasno zapisano, da s pesmimi ne smejo ničesar storiti brez njihovega izrecnega dovoljenja, kar pa so s prodajo digitaliziranih različic storili. "Zato smo jim samo poslali pismo, v katerem smo napisali: 'Ni pomembno, kaj hočete, v vsakem primeru bo odgovor ne.' In s tem je bila za nas zadeva končana," je še dejal glasbenik.

Def Leppard sicer niso prvi (in verjetno tudi zadnji ne), ki so zaradi poslovnih razlogov na novo posneli svoje pesmi - če pri tem ne upoštevamo priredb -, saj jim to daje popolno lastništvo nad izdelki, kar pomeni, da dohodkov ni treba deliti z založbo, poleg tega pa lahko sami odločajo, ali bodo dovolili priredbe, uporabo skladb v reklamah itd. in v kakšni obliki bodo glasbo prodajali.

Prince na novo posnel le en singel - grozil pa s 17 albumi
Pred leti je tako Prince po sporu z založbo Warner Brothers zagrozil, da bo na novo posnel vseh 17 svojih albumov, ki jih je izdal pri omenjeni založbi med letoma 1978 in 1996 - tega leta je založbo zapustil in pojasnil, da se je za ta korak odločil, ker nad svojo glasbo nima takšnega nadzora, kot bi si ga želel. Pozneje je sicer izdal le en na novo posnet singel, založba pa se je hitro "vdala" in mu ponudila novo pogodbo z zanj boljšimi pogoji. Za podoben korak so se v preteklosti odločili tudi Simply Red.

Spodaj si lahko osvežite spomin na nekaj njihovih največjih uspešnic.