Nude so na predstavitev novega videospota povabili tudi humanitarnega koordinatorja darfurskih upornikov Suleimana Jamousa, ki se je iz srca zahvalil za vso slovensko pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Nude so na predstavitev novega videospota povabili tudi humanitarnega koordinatorja darfurskih upornikov Suleimana Jamousa, ki se je iz srca zahvalil za vso slovensko pomoč. Foto: MMC RTV SLO
Poziv iz Darfurja

Svoja mednarodna prizadevanja je predsednik Drnovšek usmeril predvsem v reševanje krize v sudanski pokrajini Darfur. V svoji vlogi posrednika je sprtim stranem predstavil tudi mirovni načrt, obiskal številne države, kjer je sogovornike prepričeval o nujnosti dejavne vloge celotne mednarodne skupnosti. Kot posebnega odposlanca je v trpečo afriško pokrajino poslal svetovnega popotnika Toma Križnarja, ki mu je pred izgonom iz Sudana uspelo posneti precej ur videomateriala.

In prav te Križnarjeve posnetke je zdaj v svojem videospotu za pesem No more war uporabila tudi slovenska skupina Nude, ki nastopa že 18 let. Gre za prvi singel skupine v angleškem jeziku, "angažirano pesem s protivojno tematiko", ki so jo člani skupine posvetili Tomu Križnarju in dobrodelni fundaciji H.O.P.E, v okviru katere se zbirajo sredstva za nakup spletnih kamer v Darfurju.

S kamerami do boljše varnosti
Lani so jih razdelili 100, nameravajo pa jih še več, saj na terenu v Darfurju dosegajo zelo dobre rezultate pri zaščiti najranljivejšega dela prebivalstva - žensk in otrok. "Namen kamer je zaščititi dekleta, žene in otroke pred posilstvi, ki so najbolj zahrbtno sredstvo preganjanja afriških staroselskih ljudstev ter spreminjanja demografske strukture prebivalstva. Grozodejstva se bodo tako takoj znašla na svetovnem spletu, javnosti pa se zločinci najbolj bojijo," je lani pojasnil Križnar.

Hvala v imenu Sudancev
Nude, ki so že od samega začetka pod okriljem založbe ZKP RTV Slovenija, so videospot za pesem No more war predstavili v ponedeljek popoldne na novinarski konferenci, na katero so povabili tudi humanitarnega koordinatorja darfurskih upornikov Suleimana Jamousa, ki se nam je Slovencem iz srca zahvalil zaradi naših prizadevanj za lajšanje trpljenja prebivalcem Darfurja in nenehnem opozarjanju mednarodne skupnosti na grozodejstva, ki se tam dogajajo. "Hvala vsem, hvala v vsako šolo, v vsako pisarno, na vsako ulico. Slovenci ste za Darfur storili največ," je dejal.

Humanitarna gesta glasbenikov
Novinarsko konferenco pa so člani skupine začeli s simbolično humanitarno gesto - vse navzoče so pozvali, naj pošljejo SMS-sporočilo in tako prispevajo en evro za nakup vrtalne naprave za vodo. Pomanjkanje vode je poleg varnosti namreč v Darfurju največja težava. In res so se v rokah vseh hitro znašli prenosni telefoni in slovenski mozaik pomoči Darfurju - že tako pisan in velik - je tako dobil še en košček.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate novi spot skupine Nude za pesem No more war, v videoposnetku na desni strani pa poziv Suleimana Jamousa.

Poziv iz Darfurja