Eden manj šokantnih prizorov iz videa. Foto: You Tube
Eden manj šokantnih prizorov iz videa. Foto: You Tube

Video za skladbo The Next Day so le nekaj ur po objavi na glasbenem portalu You Tube za nekaj časa umaknili, nato pa ga znova objavili, le da zdaj nosi oznako "le za odrasle", ogled pa je dovoljen le prijavljenih polnoletnim uporabnikom portala. Po mnenju številnih krščanskih verskih predstavnikov (in vernikov) je namreč spot hudo žaljiv do njihovih verskih čustev, poleg tega pa je poln golote, aluzij na spolnost in nasilja.

Osrednji lik v videu je duhovnik (Gary Oldman), ki se pod budnim očesom in očitnim odobravanjem svojega nadrejenega - kardinala - predaja razvratu s polgolo Marion Cotillard, ki jih med drugim iz dlani in izpod nohtov šprica kri. Ne manjka krvavih prizorov (para oči na krožniku, okrvavljene "neveste" ipd.), zaradi česar je ogled prepovedan mladoletnim, a kristjane na Otoku je razburilo predvsem to, da so osrednji liki oblečeni kot cerkveni dostojanstveniki.

"Ne bi si upal uporabiti islamske ikonografije"
Nekdanji canterburyjski nadškof lord Carey je tako Bowieja označil za "otročjega", sam videospot pa za "izkoriščanje verske ikonografije", sočasno pa opozoril na glasbenikovo dvoličnost:"Dvomim, da bi imel Bowie dovolj poguma, da bi na ta način uporabil islamsko ikonografijo. Resnično dvomim."

Ob tem je dodal, da se sam v bistvu niti ne počuti užaljenega zaradi takšnega otročjega dejanja. "Kristjani moramo imeti dovolj poguma, da se dvignemo nad takše žaljivke. Obenem pa upam, da bo Bowie sam spoznal, da je s svojim dejanjem morda koga vznemiril," je še dejal nekdanji vodja Anglikanske cerkve.

"Vse skupaj je žalostno"
Čeprav vznemirjeni, pa so podobno krščansko prizanesljivi tudi v drugih britanskih krščanskih verskih skupnostih. Predstavnik Katoliškega glasu Jack Valero pa je Bowieja označil za "preprosto obupanega" in dodal: "Nekoč je bil slaven, zakaj torej sploh to počne?" Andrea Williams iz društva Christian Concern pa je dejala: "V bistvu je vse skupaj žalostno - le kaj misli, da bo s tem dosegel?"

Scenarij za videospot je sicer nastal v glavi glasbenika samega, režirala pa ga je italijanska filmarka Floria Sigismondi. Skladba The Next Day pa je naslovna pesem z Bowiejevega najnovejšega albuma, ki je izšel marca.