Zasedba zagotovo ne bo pustila hladnih tistih, ki so jim pri srcu latinske in karibske zvrsti glasbe. Foto: Arhiv zasedbe Vivaracha
Zasedba zagotovo ne bo pustila hladnih tistih, ki so jim pri srcu latinske in karibske zvrsti glasbe. Foto: Arhiv zasedbe Vivaracha

Vivaracha je multikulturni projekt, v katerem vrhunski glasbeniki z dolgoletnimi glasbenimi izkušnjami na svojevrsten način in z vplivi lastnih kultur interpretirajo latinske in karibske zvrsti kot so son, salsa, latin jazz, bolero in čačača. Skupino sestavlja šest glasbenikov s Kube, iz Italije, Slovenije in Tunizije: Ariel Cubría, Lazaro Amed Hierrezuelo, Juan Vladilo, Jacques Contonze, Vlado Batista in Stefano Muscovi.

Repertoar Vivarache je privlačen in izviren, saj zajema tako avtorske skladbe in aranžmaje kot tudi kubanske klasične skladbe. "Slovensko občinstvo nas odlično sprejema," pojasnjuje član zasedbe Vlado Batista, sicer priznan skladatelj, aranžer in violinist. Kot pravi, je s tovrstnimi ritmi s skupino Ocho Rios iz Trsta navduševal že pred dvema desetletjema: "Že takrat smo bili zanimivi za občinstvo, zdaj pa je dogajanje še živahnejše, tudi zaradi plesalcev. Seveda pa je to, kako se bo vse skupaj odvijalo, vedno odvisno od najrazličnejših dejavnikov: od dneva, počutja posameznikov, ki nas pridejo poslušat ... V končni fazi je vse skupaj odvisno tudi od vremena (smeh)."

V Slovenijo s Kube
Vodja zasedbe je Ariel Cubría, ki je tako kot drugi član zasedbe, Lazaro Hierrezuelo, v Slovenijo prišel z daljne Kube. Kot pravita, sta z življenjem v Sloveniji zelo zadovoljna in nameravata tu ostati - tako zaradi družine kot tudi zaradi možnosti, ki jih kubanskim glasbenikom prinaša življenje v Evropi.

"Predvsem uživamo v trenutkih," z nasmeškom odgovori Batista na vprašanje, kakšni so načrti skupine, ki v taki zasedbi obstaja eno leto, sicer pa se pod tem imenom koncertirajo že tri leta. In takoj zatem pojasni: "No, načrtujemo, da bi kar čim pogosteje igrali. Za zdaj se s promocijo sicer ne ukvarjamo kaj dosti, tako da trenutno nastopamo po severni Italiji in v Sloveniji."

Danes se tako obeta zanimiva koncertna poslastica z različnimi zvrstmi tradicionalne latinske glasbe, ki vključuje tako afro-karibske zvoke kakor tudi brazilsko bossanovo in sambo. Vlado Batista je tako opisal pričakovanja pred koncertom: "Želimo si sproščenega vzdušja, in seveda pravega ozračja, ki jo navadno ustvarita Kubanca ... Pa seveda, da se sprostimo in da pozabimo na zaplete in težke stvari v življenju."

Dve desetletji glasbenih dogodkov na Radiu Koper
Radio Koper že dve desetletji pripravlja glasbene oddaje Radio Live!, lani pa so oddaje osvežili z občinstvom v studiu, s klici v živo in s prenosom slike na radijski spletni strani. Gre za nov medijski kanal, s katerim lahko izbrane radijske vsebine še bolj približajo poslušalcem oziroma po novem tudi gledalcem. Prva je novo tehnološko pridobitev Radia Koper izkoristila Tinkara Kovač, v oddaji pa so med drugim gostili tudi hrvaško zasedbo Hladno pivo, Neisho, skupino Muff, Draga Misleja – Mefa in skupino Manouche. V glasbenem projektu Radio Live! bodo v naslednjih tednih gostovali še Anika Horvat, Mi2 in Smaal Tokk.