Tretji album Wolf Parade, ki nosi naslov EXPO 86, bo izšel 29. junija. Naslov nosi po svetovni razstavi v Vancouvru leta 1986, kjer so se fantje - takrat še dečki - spoznali. Foto: Sub Pop
Tretji album Wolf Parade, ki nosi naslov EXPO 86, bo izšel 29. junija. Naslov nosi po svetovni razstavi v Vancouvru leta 1986, kjer so se fantje - takrat še dečki - spoznali. Foto: Sub Pop

Vzajemno tuljenje bo drevi na vrsti prav v Ljubljani, saj se v Menzo pri koritu vrača Spencer Krug, vendar ne z zasedbo Sunset Rubdown, ki smo jo lahko v živo občudovali lani jeseni, temveč v izvirni izdaji po imenu Wolf Parade.

Spencer je skupino sestavil praktično "ad hoc" leta 2003, ko je imel le tri tedne časa do nastopa - ekspresno je "rekrutiral" Dana Boecknerja in Arlena Thompsona. Svoj koncertni krst so nato doživeli kot predskupina bolj znanih someščanov Arcade Fire, katerim so se sčasoma nevarno približali, vsaj kar se tiče prepoznavnosti.

Za skupino, ki sta jo zaokrožila še "volkodlaka" Dante DeCaro in Hadji Bahara - skupino je (začasno?) zapustil, saj je zaposlen s pisanjem doktorata iz angleškega jezika -, je bila prelomna že uvodna plošča Apologies To The Queen Mary, na kateri so z burnim, živahnim in razgibanim indierockom demonstrirali, da je Montreal pravi vrelec nadarjenih mladih upov. Takoj so bili nominirani za glasbeno nagrado polaris, s katero v Kanadi vsako leto nagrajujejo najboljši dolgometražni album.

Prepleteno montrealsko glasbeno prizorišče
Drugo ploščo, ki je opazen odmik od prve, so Wolf Parade "zagrešili" kar v cerkvi, ki so jo predtem v studio predelali člani Arcade Fire. Njim je na enem od albumov asistiral Arlen, drugi pa tudi niso stali križem rok: Krug je poleg Sunset Rubdown (bil) vpleten vsaj pri Frog Eyes, Swan Lake ter Fifths Of Seven, Dan je zavezan družinskemu duu Handsome Furs (kjer ga v šahu drži zena Alexei), Dante se smuka v krogu projekta Johnny And The Moon, nekdanji tastaturist Hadji pa miga v tandemu Megasoid.

Ko bo torej v neposredni bližini montrealsko volčje krdelo, nikar ne dopustite, da vam karavana uide, vabijo organizatorji koncerta, ki se bo začel ob 21.15 z nastopoma predskupin, domačega dvojca Vortex Magnolia, in finskih noiserockerjev Joensuu 1685.