Evrovizija je med Avstralci zelo priljubljena, SBS jo prenaša že več kot 30 let, tekmovanje pa zadnja leta komentirata voditelja Sam Pang in Julia Zemiro (na sliki). Foto: SBS
Evrovizija je med Avstralci zelo priljubljena, SBS jo prenaša že več kot 30 let, tekmovanje pa zadnja leta komentirata voditelja Sam Pang in Julia Zemiro (na sliki). Foto: SBS
Pri ORF-u so oder opisali kot "ogromno oko" in kot "most med nastopajočimi glasbeniki, njihovimi delegacijami in občinstvom z vsega sveta". Foto: ORF/Eurovision

Evrovizija letos praznuje jubilejno 60. tekmovanje, zato so se organizatorji največjega glasbenega tekmovanja v Evropi odločili, da ga razširijo na cel svet. Evropska radiotelevizijska unija (EBU) in avstrijska javna televizija ORF sta se naslonili na letošnji slogan Gradimo mostove (Building Bridges), tako da so na tekmovanje povabili Avstralijo. Zeleno luč je dal tudi upravni organ tekmovanja.

"To je drzen in hkrati neverjetno vznemirljiv korak, s katerim želimo na svoj način sporočiti: Praznujmo skupaj to zabavo," je povedal Jon Ola Sand, izvršni nadzornik tekmovanja. Generalni direktor ORF-a Alexander Wrabetz je k temu dodal, da so z udeležbo Avstralije uspeli Evrovizijo pripeljati na novo, globalno raven, s tem pa bodo ob 60. obletnici zgradili tudi most: "Most, ki se razteza po vsem svetu in ki se začne v središču Evrope."

Na avstralski javni televiziji SBS, ki že več kot 30 let prenaša tekmovanje Evrovizija, so udeležbe na Evroviziji izjemno veseli, saj je ta pri Avstralcih iz leta v leto bolj priljubljena: "Navdušeni smo, ker smo dosegli zgodovinsko priložnost za Avstralijo, da se bomo predstavljali na največjem odru ob 60. obletnici Evrovizije."

Avstralija bo lahko glasovala v obeh polfinalih in tudi v finalu. Uvrstili so jo neposredno v finale, to pa zato, da ne bi zmanjšali možnosti že dorečenih polfinalistov in zaradi enkratnega značaja sodelovanja Avstralije, so sporočili organizatorji.

Kdo bo zastopal Avstralijo, še ni znano.

Evrovizija v prihodnje zunaj Evrope?
In kaj se bo zgodilo v primeru avstralske zmage, ali to pomeni, da bo Evrovizija prvič v zgodovini organizirana zunaj Evrope, se sprašujejo mnogi? Ne, odgovarjajo organizatorji tekmovanja, v primeru zmage Avstralcev, bo avstralska javna televizija skupaj z EBU-jem tekmovanje organizirala v katerem izmed evropskih mest.

Udeležba Avstralije je enkraten dogodek, le če zmagajo v evrovizijskem finalu na Dunaju, bodo Avstraliji dovolili, da se Evrovizije udeleži tudi naslednje leto. Ampak EBU pri tem ne izključuje možnosti, da bo Evrovizija v prihodnje spet pokukala oziroma se razširila prek stare celine.

Skupaj bo na Evroviziji 2015 tekmovalo 40 držav, v prvem polfinalu 19. maja bo nastopilo 16 držav, v drugem polfinalu 21. maja pa 17 držav. Iz vsakega polfinala se bo v finale uvrstilo deset držav. V finale se bo neposredno uvrstilo velikih pet - Francija, Nemčija, Italija, Španija, Velika Britanija - in gostiteljica izbora Avstrija. Pa še na najnovejšo finalistko ne smemo pozabiti - Avstralijo.