Sklepno dejanje veličastne, a kaotične slovesnosti. Foto: EPA
Sklepno dejanje veličastne, a kaotične slovesnosti. Foto: EPA
Paul McCartney je odpel Hey Jude. Foto: Reuters
Emeli Sandé se je predstavila z nežnejšimi toni. Foto: Reuters
Ognjemet za veliki finale. Foto: Reuters
Povzetek otvoritve olimpijskih iger

Nastopi in koreografije so minile ob zvokih praktično vseh glasbenih velikanov, kar jih je sproduciral Otok v svoji dolgi zgodovini popa.
Odprtje je vsaj zvenelo približno tako, kot da bi se nekdo obesil na gumb za pretikanje radijskih postaj, ko pa smo opazovali še celotno paleto vizualnih učinkov, barv, utripanj luči in raznoraznega migotanja, pa je tistim nevajenim rejverskih zabav skoraj že pretilo, da dobimo epileptični napad.
Soundtrack olimpijskih iger je postregel s takimi britanskimi klasiki, kot so The Clash, Sex Pistols, The Queen, The Who, Led Zeppelin, David Bowie in Beatli, katerih kratki refreni so se naglo in odrezavo prepletli s sodobnejšimi Muse, Tinie Tempah, Underworld in Arctic Monkeys.

Poklon Beatlom
Med tistimi, ki so dobili priložnost nastopa v živo, so bili sir Paul McCartney, Two Door Cinema Club in, na navdušenje številnih, Arctic Monkeys. Ti niso odigrali le svojega udarnega prvenca I Bet You Look Good on the Dancefloor, ampak so predstavili tudi svojo različico uspešnice Beatlov Come Together.

Paul McCartney je štiriurno prireditev sklenil s še eno klasiko Beatlov, Hey Jude. Glasbeni gost presenečenja je bil pevec skupine Two Door Cinema Club Alex Trimble, ki je odpel Caliban's Dream, pesem, ki jo je posebej za slovesnost spisal Rick Smith iz elektronskih klasikov Underworld.

V prvi polovici odprtja smo slišali še Dizzeeja Rascala, Mika Oldfielda in Emeli Sandé, Frank Turner pa je na olimpijskem stadionu v okviru "prologa" odprtja odigral set treh pesmi.

Slovenski tviteraši o OI
O odprtju so tvitali tudi znani Slovenci. Nika Urbas je bila navdušena ("Spektakularni vžig olimpijskega ognja je pretresel mojo podzavest. Ugibam ali sem v resnici na neznanemu techno-vision tripu." in "Uf uf ufffff, ognjement!!!!!!!!!!!!!!!!! Estetska ekstaza"), Jonasa Žnidaršiča pa je zmotilo komentiranje napovedovalca ob posameznih nastopih ("Gre pač za občutek, kdaj kaj povedati in kdaj držati kljun. Ko je na ekranu Rowan Atkinson, je treba držat gobec. Saj ne podaja žoge, vosu.").

Precej kritična je bila tudi blogerka Irena Sirena ("Enkrat sem se po pomoti znašla na srednješolskem muzikalu (dobesedno). Počutim se približno enako.", "Glasba je dobra, temu nihče ne oporeka, ampak ... resno? In Britanci itak rulajo, tudi pri glasbi, ampak ... resno? To je to? #oi2012si" in "Kot en od slabših mtvjevih poklonov z enih od njihovih podelitev nagrad. #oi2012si")

Celoten seznam skladb na slovesnosti ob odprtju OI 2012 v Londonu:
The Who, 'Baba O'Riley'
Muse, 'Map of the Problematique'
Fuck Buttons, 'Surf Solar'
Sex Pistols, 'God Save the Queen'
The Clash, 'London Calling'
Mike Oldfield, 'Tubular Bells'
OMD, 'Enola Gay'
The Jam, 'Going Underground'
The Rolling Stones, '(I Can't Get No) Satisfaction'
The Beatles, 'She Loves You'
Millie Small, 'My Boy Lollipop'
Led Zeppelin, 'Trampled Under Foot'
The Specials, 'A Message to You Rudy'
David Bowie, 'Starman'
Queen, 'Bohemian Rhapsody'
Eric Clapton, 'Wonderful Tonight'
Sex Pistols, 'Pretty Vacant'
New Order, 'Blue Monday'
Frankie Goes To Hollywood, 'Relax'
Soul II Soul, 'Back to Life'
Happy Mondays, Step On'
Eurythmics, Sweet Dreams Are Made of This'
The Prodigy, 'Firestarter'
Blur, 'Song 2'
Underworld, 'Born Slippy'
Dizzee Rascal, 'Bonkers'
Amy Winehouse, 'Valerie'
Muse, 'Uprising'
Tinie Tempah, 'Pass Out'
David Holmes, 'I Heard Wonders'
Arctic Monkeys, 'I Bet You Look Good on the Dancefloor'
The Beatles, 'Come Together' (različica Arctic Monkeys)
The Beatles, 'The End'
The Beatles, 'Hey Jude'

Povzetek otvoritve olimpijskih iger