Zlatko je gostoval na Radiu Koper. Foto: RTV SLO
Zlatko je gostoval na Radiu Koper. Foto: RTV SLO
Zlatko
'S svojimi komadi sem vedno želel pozitivno vplivati na druge, sem pa na koncu ugotovil, da sem vplival tudi nase,' ugotavlja priljubljeni raper s Fužin. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Vztrajnost, trdo delo in čista resnica - to je hiphop. In točno tako želim ustvarjati še naprej: čim bolj s srcem in po svoje!

Nina Pušlar in Zlatko
Zlatko (na fotografiji med nastopom z Nino Pušlar) ne dela razlik med izvajalci in rad se odloča za najrazličnejša glasbena sodelovanja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Tako kot sem jaz delal na sebi, se je krog poslušalcev širil in danes je tak, kot je. Kdo spada vanj? Vsi dobri ljudje, ki prepoznajo dobre pesmi oziroma dober trenutek.

Zlatan Čordić - Zlatko je raper z ljubljanskih Fužin, ki je prvo marčevsko sredo nastopil v Radiu Live. Gre za glasbeno oddajo, ki je primorskemu občinstvu že dobro znana, saj jih na Radiu Koper pripravljajo že dve desetletji, predlani pa so jih osvežili z občinstvom v studiu in s prenosom slike na radijski spletni strani.

V prihodnjih oddajah Radio Live! bodo nastopili Hamo & Tribute to Love (1. april), 6 Pack Čukur (6. maj) in Elemental (23. maj).

Kako, če sploh, potekajo priprave na enourno glasbeno druženje, kam izginja njegova jeza in in kakšni so prihajajoči načrti, je Zlatko razkril v spodnjem pogovoru.


Zadnja leta je v tvojih besedilih manj jeze. Si dejansko manj jezen? Je to morda posledica očetovstva?

Človek se z leti razvija, raste in na drugačen način, bolj zrelo, pristopa k stvarem. Pa saj z jezo ni nič narobe, ampak mora biti nadzorovana. Še danes me blazno jezijo dvojna merila! Tak sem in tak bom ostal, ne morem si pomagati. Je pa res, da se mi nekako ne da več pljuvati samemu sebi v skledo. Očetovstvo verjetno res vpliva name. Ena punčka je stara tri leta in pol, druga, ki jo imam trenutno v naročju, pa dobro leto ... No, mislim, da bomo o tem, kakšen vpliv ima name ta moja nova vloga, lahko govorili čez kakšnih pet let. Mi je pa fajn, priznam.

V enem od intervjujev si izjavil, da bi se imeli ljudje, če bi se bolj ukvarjali s sabo, raje, kot se imajo. Res misliš tako? Ali bi bili bolj presenečeni nad tem, kaj oziroma kdo vse so?

Hja, ko se ljudje pogledajo v ogledalo in so sami s sabo, vidijo tisto, kar so. Problem je, če jim je to, kar so, všeč, pa to škoduje ljudem okoli njih ... Sicer pa verjamem, da lahko, ko si sam s sabo, prideš do zaključkov, do katerih ti sicer ne bi uspelo nikoli priti. Poleg tega lahko na tak način tudi spremeniš določena prepričanja in vsaj poskusiš postati boljši človek. Res, treba je delati na sebi. S svojimi komadi sem vedno želel pozitivno vplivati na druge, sem pa na koncu ugotovil, da sem vplival tudi nase. Kar je v bistvu super!

Pred slabima dvema tednoma si si privoščil Vikend paket na nacionalni TV ...

Res je! Šlo je za totalno zanimivo izkušnjo. Bil sem namreč v komentatorski ekipi skupaj z Jonasom Ž. in Angelco Likovič. Bilo je super, celotni ekipi želim vso srečo še naprej.

Na enem od blogov sem zasledila zapis, da naj bi bil zaželen zaradi "provokativnih in dobrih rim". Se strinjaš s tem?

(Razmislek) Če bi vprašala 15 vaših poslušalcev, zakaj sem jim všeč, bi verjetno dobila zelo različne odgovore. Vztrajnost, trdo delo in čista resnica - to je hiphop. In točno tako želim ustvarjati še naprej: čim bolj s srcem in po svoje!

Kaj ti pomeni skoraj 70 tisoč sledilcev na FB-strani? Se ta e-priljubljenost pozna tudi na nastopih ali med virtualnim in realnim svetom ni večje povezave?

Ta številka je zagotovo dokaz, da je ljudem nekaj všeč. Zdaj, ali je to moje razmišljanje ali moja glasba ... Ne vem, morda pa tam najdejo nekaj, s čimer se lahko poistovetijo in se jim potem zdi morda fajn, da preverjajo objave. Tam namreč dobijo vse informacije o novostih, snemanjih, nastopih ... Ni mi treba pošiljati slik rumenemu tisku ali ga prepričevati, kako sem kul (smeh).

Pogosto se tudi glasbeno povezuješ (Nina Pušlar, Tina Marinšek, Jadranka Juras, Vlado Kreslin, Klemen Klemen ...). Kako pride do tega?

Vsi našteti umetniki so odlični in z njimi ni težko delati. Kako se to zgodi? Čisto odvisno ... Za kakšno pesem slišim vokal, pri kakšni drugi pa mogoče že prej razmišljam, čigav glas bi šel zraven … Ampak tako, če potegnem črto: ne delam razlik med izvajalci in rad se odločam za najrazličnejša glasbena sodelovanja.

Še zamujaš?

(Smeh) Če že, zamujam redko ali zelo malo, poleg tega pa tudi: ko pridem, pridem prej ...

Večina te opisuje kot pozitivno osebo. Si res tak, kako se lotevaš problemov?

V bistvu sem res tak, in to že od nekdaj. Pa saj je jasno, vsi imamo probleme. Eni pravijo, da je treba včasih, ko se pojavi kakšna večja težava, dobro prespati, preden se lotimo reševanja. Meni se zdi, da je včasih kak problem zgolj in samo preizkušnja ... Sploh pa: dokler je zdravje, se ne smemo pritoževati!

Glede na to, da je tvoj najljubši predmet mikrofon, se verjetno skrbno pripravljaš za Radio Live?

Ker sem nenehno na gostovanjih, koncertih, odrih, se, po pravici povedano, najpogosteje niti ne pripravljam ne vem koliko. Izjemo naredim, ko gre za špil z bendom. V tem primeru se potem dobimo, pregledamo strukturo, če vse štima, preverimo začetke in konce pesmi ... No, tokrat bom prvič prišel na nastop v eni zelo zanimivi zasedbi ... Več pa ne bom povedal (smeh)! Mi se bomo potrudili, da bo zabavno, predlagam, da se poslušalci in gledalci pustijo presenetiti.

Maja se boš potepal po Istri, natančneje, nastopil boš na Collegium Spring Break Festivalu v Poreču. Te bo pot v prihodnjih mesecih še kaj zanesla na te konce?

Verjetno ja, je pa res, da ne delam prevelikih načrtov ... Kar pa se tiče Spring Breaka, že nekaj let nastopam v Poreču. In zdaj sem se spomnil, da sem enkrat celo zbolel, pa sem se vseeno toliko skoncentriral in speljal vse, kot je bilo treba. Koncert je bil sicer super, po nastopu pa sem samo še padel dol (smeh).

Študentje te torej sprejemajo z odprtimi rokami. Komu je sicer namenjena tvoja glasba, si se kdaj vprašal, kdo vse se najde v tvojih skladbah, za katere praviš, da so filter, s pomočjo katerega se izražaš?

Če verjamete ali ne, na začetku sploh nisem imel nobene želje, da bi me kdo poslušal. Snemal sem, ker sem se tako počutil, in mi je bilo potem lažje, ker sem dal ven iz sebe, ko sem opisal določene zgodbe. Se je pa zgodilo še nekaj. Tako kot sem jaz delal na sebi, se je krog poslušalcev širil in danes je tak, kot je. Kdo spada vanj? Vsi dobri ljudje, ki prepoznajo dobre pesmi oziroma dober trenutek.

Kako te je zaznamovalo to, da si odraščal na Fužinah? Zakaj se jih vedno znova vsak dotakne? Misliš, da je to, od kod je nekdo, v teh časih bolj ali manj pomembno?

Od nekdaj razbijam stereotipe, pa naj gre za Fužine ali kaj drugega. Prednost Fužin je zagotovo gosta naseljenost, ker sem zaradi tega spoznal takšne in drugačne ljudi. No, pa dodatna izobrazba z ulice je tudi pomemben vpliv. Sicer pa jih danes vidim samo kot eno točko v življenju ... In se popolnoma strinjam, da ni pomembno, od kod človek prihaja. Pomembno je, kaj misli in kam gre.

Kaj bi za konec morda izpostavil med načrti za letos?

Pospešeno delam za promocijo albuma Živim lajf, ki je izšel pred tremi meseci. Pred kratim sem izdal Misli remix v videoobliki (link: https://www.youtube.com/watch?v=vUns6gKFF4U), posneli pa bomo še dva videospota. Potem pa bomo že sproti videli, morda se zgodi še kakšno sodelovanje ... Ah, in seveda: septembra me čaka še premiera filma V prid ljubezni, v katerem sem odigral stransko vlogo. To bo še zabavno! Komaj čakam. Upam, da tudi vi (smeh)!

Vztrajnost, trdo delo in čista resnica - to je hiphop. In točno tako želim ustvarjati še naprej: čim bolj s srcem in po svoje!

Tako kot sem jaz delal na sebi, se je krog poslušalcev širil in danes je tak, kot je. Kdo spada vanj? Vsi dobri ljudje, ki prepoznajo dobre pesmi oziroma dober trenutek.