Belgiji trenutno vlada Albert II., ki je prestol zasedel leta 1993, ko je umrl njegov brat Baudouin. Foto: EPA
Belgiji trenutno vlada Albert II., ki je prestol zasedel leta 1993, ko je umrl njegov brat Baudouin. Foto: EPA
Belgijski kronski princ Philippe, princesa Mathilde
V zadnjem obdobju največjih obveznosti "pade" na ramena kronskega princa Philippa in njegove žene Mathilde. Foto: EPA

Belgijska javnost namreč že nekaj časa pritiska na vlado, naj zmanjša stroške, ki jih vsako leto "pridela" njihova sicer precej priljubljena kraljeva družina, Belgijce pa je dodatno razburila namera kraljice Fabiole (vdove kralja Baudouina), ki je svoje posestvo v Španiji želela prenesti na poseben sklad in se tako izogniti plačevanju davkov.

Le še nekaj upravičencev
V sredo je zato tamkajšnja vlade sprejela sklep, da bodo mesečno nadomestilo (nekakšno "žepnino") od zdaj naprej prejemali le še monarh in žena/mož (trenutno kralj Albert II. in kraljica Paola), dedič oz. dedinja prestola (to je Albertov najstarejši sin, kronski princ Philippe) in njegov/-a mož oz. žena (princesa Mathilde), vdova ali vdovec monarha (kraljica Fabiola) in morebitni monarh, ki bi se odpovedal prestolu.

Drugi člani ožje kraljeve družine bodo sicer še dobivali nadomestila, a bodo ta precej nižja kot do zdaj - Phillipova brat in sestra, Laurent in Astrid bosta tako od zdaj dobivala le polovico zneska, ki pripada kronskemu princu.

Namesto 1,3 milijona le še slaba polovica
Najbolj pa se bo odločitev vlade poznala v žepu 84-letne Fabiole, vdove kralja Baudouina, ki je umrl leta 1993 brez dedičev, na prestolu pa ga je nasledil njegov brat Albert, saj bo prejemala občutno manj denarja. Do zdaj ji je namreč pripadalo 1,3 milijona evrov na leto, v prihodnje pa bo prejemala "le še" 450.000 evrov.

Na podoben način so sredstva skrčili že v številnih državah, kjer imajo takšno ali drugačno obliko monarhije. v Veliki Britaniji že nekaj časa velja, da parlament vsako leto nekaj denarja "nakaže" kraljici Elizabeti II., ta pa nato denar razporedi glede na obveznosti (in posledično stroške), ki jih imajo posamezni člani kraljeve družine. Elizabeta že nekaj let plačuje tudi vse potrebne davke.

Na Nizozemskem le trije upravičenci
Tudi belgijski severni sosedi, Nizozemci, so že pred leti odločili, da bo žepnino prejemal le monarh(-inja) in njegov/-a mož oz. žena ter monarh, ki je abdiciral. Od 30. aprila, ko so ustoličili novega kralja Viljema-Aleksandra in njegovo ženo Maximo, žepnino tako prejema še kraljica Beatrix, vsi trije pa imajo tudi nekaj davčnih olajšav.