Prijatelji in sorodniki umrle pevke so se od nje zadnjič poslovili v soboto, en teden po njeni smrti. Foto: EPA/Reuters
Prijatelji in sorodniki umrle pevke so se od nje zadnjič poslovili v soboto, en teden po njeni smrti. Foto: EPA/Reuters

Fotografija, ki jo je National Enquirer objavil kar na naslovnici, naj bi bila posneta v pogrebnem zavodu Whigham v Newarku, malo preden so glasbenico, ki je umrla 11. februarja, pokopali, pišejo ameriški mediji.

S tem je senzacionalizem brez ozira na spoštovanje človeškega dostojanstva tudi po smrti dosegel svoj vrh - pred tem so si ameriški bralci in gledalci lahko ogledali tudi fotografije Whitneyjinega zadnjega obroka in kopalne kadi, v kateri so jo našli mrtvo -, oboževalci pa so zgroženi "napadli" uredništvo Enquirerja, češ da si je tokrat dovolilo preveč. A to jih verjetno vseeno ni ustavilo, da si ne bi izvoda kupili.

Fotografija "pravo umetniško delo"
Tabloid je pozneje objavo fotografije na naslovnici utemeljil z razlago, da se jim je zdela prečudovita. Urednica Mary Beth Wright je tako za televizijsko mrežo Fox dejala: "Ko sem jo (fotografijo, op. a.) videla, sem pomislila, da je prečudovita. Pravo umetniško delo." Ob fotografiji je rumeni časnik objavil tudi prispevek, v katerem je podrobno opisal tudi njeno podobo na zadnji poti - oblečena je bila v svojo najljubšo škrlatno obleko, nosila je za 500.000 dolarjev nakita in bila obuta v zlate copate.

National Enquirer sicer skrbno molči o tem, kako so se do fotografije dokopali - bedenje ob pokojnici je bilo namreč omejeno na zelo ozek krog ljudi, ki so lahko v pogrebni zavod vstopili le s povabilom. Sum je tako hitro padel na zaposlene v zavodu, kjer pa so kakršno koli vpletenost v "afero fotografija" že zanikali.

Lastnica pogrebnega zavoda Carolyn Whigham je za časnik LA Times dejala: "Tega ne komentiramo. Ampak mi nismo imeli nič s tem ... Whitney je bila tako moja kot družinska prijateljica, zato česa takšnega ne bi nikoli storili ... Zelo sem jezna, zelo razburjena. Tako kot njena družina, tako kot njeni oboževalci."

Tokrat sicer ni prvič, da bi tabloid objavil podobno fotografijo - ko je leta 1977 umrl kralj rokenrola Elvis Presley, so na naslovnici objavili njegovo fotografijo v odprti krsti. Tudi tisto izdajo so oglaševali podobno, torej s trditvijo, da gre za Presleyjevo "zadnjo fotografijo". Pozneje so na naslovnici objavili še fotografijo Johna Lennona.