Beyonce v svojih pesmih pogosto poje prav o močnih ženskah, ki se ne smejo ukloniti svojim partnerjem. Foto: EPA
Beyonce v svojih pesmih pogosto poje prav o močnih ženskah, ki se ne smejo ukloniti svojim partnerjem. Foto: EPA
Beyonce in Barack Obama
Beyonce je demokratka. Lani je v Washingtonu zapela ob drugi inavguraciji Baracka Obame. Foto: EPA

32-letna pevka r'n'b-ja, ki velja za eno največjih glasbenih zvezdnic zadnjih let, je napisala razmišljujoči esej za spletno stran The Shriver Report. Gre za pobudo Marie Shiver, nekdanje žene Arnolda Schwarzeneggerja, ki je k sodelovanju privabila že veliko znanih žensk, kot so Hillary Clinton, Eva Longoria in Jada Pinkett Smith.

Enako plačilo in enako spoštovanje
Svoj pogled na družbeni položaj v ZDA je razkrila tudi Beyonce, ki je svoje pismo naslovila "Države ženske poriva na rob prepada". V njem je zapisala, da "morajo Američani nehati nasedati mitu o spolni enakosti". "To še vedno ni resničnost. Danes ženske v ZDA predstavljajo polovico delovne sile, a povprečna Američanka zasluži le 77 odstotkov povprečne plače moškega. A dokler oboji, moški in ženske, ne bodo dvignili glasu in opozorili, da je to nesprejemljivo, se stvari ne bodo spremenile. Moški morajo zahtevati, da njihove žene, hčere, matere in sestre zaslužijo več - sorazmerno glede na zahtevnost njihovega dela, ne pa glede na spol. Enakost bomo dosegli, ko bodo moški in ženske dobivali enako plačilo in bili enako spoštovani."

Mati deklice Blue Ivy in žena raperja Jay-Z-ja, s katerim sestavljata enega najvplivnejših in najbogatejših parov v svetu šovbiznisa, je dodala: "Ženske predstavljajo več kot 50 odstotkov našega prebivalstva in več kot 50 odstotkov volilnega telesa. Moramo zahtevati, da vsakemu izmed nas omogočimo stoodstotno priložnost, da se izkaže."

Pevka se je pod svoje sporočilo podpisala s polnim imenom, torej kot Beyonce Knowles-Carter.

Srečna, ker je ženska
Zvezdnica je sicer že večkrat javno izrazila svoje poglede na položaj žensk in feminizem, s čimer je zanetila tudi veliko burnih razprav. Lani aprila je tako za britansko izdajo Vogua dejala, da sama sebe nerada označi kot feministko. "Ta beseda je lahko precej skrajna. A verjetno sem res sodobna feministka. Res verjamem v enakost. Zakaj bi morala izbirati, kakšna vrsta ženske bom? Zakaj si moram dajati oznake? Sem samo ženska in rada sem ženska."