Ime svoje vnukinje je švedski kralj Karl XVI. Gustav razkril v družbi svojega sina, princa Carla Philipa. Foto: EPA
Ime svoje vnukinje je švedski kralj Karl XVI. Gustav razkril v družbi svojega sina, princa Carla Philipa. Foto: EPA
Princ Daniel
Princ Daniel je v četrtek na tiskovni konferenci tako kazal, koliko meri njegova hči. Foto: EPA

Deklica, ki je na svet prijokala v četrtek zgodaj zjutraj, je ob rojstvu dobila tudi (svoj prvi) plemiški naziv - postala je vojvodinja östergötlandska. Švedski kralj je ime dojenčice objavil med posebnim zasedanjem vlade v kraljevi palači v Stockholmu, Švedi pa so lahko dogodek spremljali v neposrednem televizijskem prenosu.

Kralj sicer ni pojasnil razlogov za izbiro imen, je pa jasno, da je ime Silvia dojenčica dobila po svoji babici, švedski kraljici Silvii, ime Ewa pa po babici po očetovi strani, materi princa Daniela, Ewi Westling.

Le dan po rojstvu prva državniška "zadolžitev"
Pred objavo imena so novorojeno princeso v dvorcu Haga, rezidenci princese Victorie in princa Daniela, uradno predstavili švedskemu premierju Fredriku Reinfeldtu in predsedniku švedskega parlamenta Peru Westerbergu, čast, da jo dvigne in jima jo pokaže, pa je, kot narekuje tradicija, pripadla najstarejši dvorjanki.

Princesa Estelle je sicer prvi otrok 34-letne princese Victorie in štiri leta sterejšega princa Daniela ter prva vnukinja švedskega kraljevega para. Ponosni dedek je radovednim Švedom opisal trenutek, ko je vnukinjo prvič videl: "Bila je tako ljubka in vse je naredila prav. Za vso družino je bil to res srečen trenutek."

Babica in dedek ponosna in srečna
Dodal je še, da sta se ob tem z ženo, kraljico Silvio, spomnila trenutka, ko sta sama prvič postala starša. "Mladi družini pa želiva čudovite trenutke miru in tišine," je še dejal in poudaril, da sta z ženo dolgo čakala novega člana družine, tako da sta zdaj "zelo ponosna in zelo srečna".

Olle in Ewa Westling pa sta v izjavi za javnost zagotovila, da bosta novopečenim staršem nudila vso pomoč in podporo, ki jo bodo potrebovali.