Bona so na prireditvi spremljale žena Ali in hčerki Eve in Jordan. Foto: Reuters
Bona so na prireditvi spremljale žena Ali in hčerki Eve in Jordan. Foto: Reuters
Bono, Ali Hewson
Bono z ženo Ali Hewson na podelitvi nagrad revije Glamour. Foto: Reuters

Irski glasbenik, ki je na prireditev ob podelitvi nagrade prišel v družbi svojih žensk (žene Ali Hewson in hčerk Eve in Jordan), je ob prevzemu (prvega) naziva Glamourjev moški leta priznal, da bi nagrada morala v roke komu drugemu - na primer ženski.

"Vem, kako smešno je, da stojim na tem odru in sprejemam to nagrado. Pa tudi, če se ne bi zavedal, kako smešno je vse skupaj, bi me na to opomnil vsevedni splet," je glasbenik humorno začel svoj govor, nato pa nadaljeval precej bolj resno in ponovil geslo svoje kampanje Poverty is sexist: "Moja hči Jordan pravi, da ni kraja na svetu, kjer bi ženske imele enake možnosti kot moški."

"Edina pot naprej"
"Če se ne lotimo reševanja tega problema - moški in ženske skupaj - bo svet še naprej stopal po svoji mizogini, nasilni in obubožani poti. Vlak bo odpeljal s postaje. Bodite na njem ali pod njim,"
je zvezdnik slikovito sklenil govor, v katerem je novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Tumpa (ki mu očitajo ravno sovražnost do žensk) pozval, naj med svoje politične prioritete uvrsti tudi enakost spolov. "To je edina pot naprej," je še dodal.

Revija Glamour se je morala sicer zaradi izbire svojega tokratnega osrednjega lavreata že zagovarjati pred javnostjo - kritike so med drugim letele na to, da je na svetu dovolj žensk, ki bi si zaslužile naziv, in da je ravno s to odločitvijo revija naziv razvrednotila.

"Nekateri moški razumejo"
Odgovorna urednica revije, Cindi Leive, pa je odgovorila, da so se že leta pogovarjali, da bi za "žensko leta" izbrali moškega, a so se na koncu odločili za "varnejšo" izbiro. Ampak sčasoma "se nam je tako stališče začelo zdeti precej zastarelo". "Na svetu je toliko moških, ki so storili toliko čudovitih stvari za ženske. Nekateri moški to razumejo. In Bono je eden takšnih moških," je dejala. Bona so sicer nagradili za njegovo kampanjo Poverty is Sexist (Revščina je seksistična).

Glamour je letos sicer počastil še vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde, ki je dobila nagrado za življenjske dosežke, z olimpijskim zlatom ovenčano telovadko Simone Biles in pevko Gwen Stefani.