Gerard Depardieu zadnje tedne v svoji novi
Gerard Depardieu zadnje tedne v svoji novi "domovini" Rusiji snema film. Foto: Reuters
Kadirov in Depardieu
Francoski filmski igralec in novi ruski državljan Gerard Depardieu je obiskal svojega "dobrega prijatelja", razvpitega čečenskega predsednika Ramzana Kadirova, ki je gostu podaril stanovanje v Groznem. Foto: Reuters

Igralca so aretirali novembra lani, potem ko je večkrat padel s skuterja in so mu v krvi našli trikrat višjo stopnjo alkohola od dovoljene.

Kazen so Depardieuju, ki mu je grozila tudi dveletna zaporna kazen, naložili v odsotnosti, potem ko se večkrat ni prikazal na sodišču.

Depardieu mojster za "škandale"
Eden najbolj prepoznavnih francoskih obrazov s filmskih platen, igral je v več kot sto filmih, se zadnje čase v medijih pojavlja predvsem zaradi neprijetnih dogodkov.

Avgusta lani je prejel opozorilo, ko je udaril motorista, ki je igralca prisilil, da je s svojim skuterjem nenadno zavil. Leta 2011 pa je vzkipljivi igralec sopotnike na letalu razburil, ker je uriniral kar v potniški kabini, medtem ko se je letalo pripravljalo na vzlet. Zaradi incidenta so morali vzlet preložiti. Po pričanju očividca je bil igralec videti pijan, na neprimernem mestu pa je uriniral menda zato, ker mu niso dovolili, da bi šel na stranišče. Pozornost pa je pritegnil tudi z davčnimi spori s francoskimi oblastmi.

Novembra lani je igralec napovedal, da se bo preselil v tujino, potem ko je socialistična vlada predsednika Francoisa Hollanda napovedala dvig davčne stopnje na prihodke, višje od milijon evrov, na 75 odstotkov. Prebivališče si je uredil v Belgiji, ruski predsednik Vladimir Putin pa mu je celo dodelil rusko državljanstvo.

Odločitev igralca je sprožila ogorčenje, neodobravanje pa je bilo deležno tudi Depardieujevo prijateljevanje s Putinom in avtoritarnim čečenskim voditeljem Ramzanom Kadirovom.