Nicholson je bil v igralski karieri nominiran dvanajstkrat za oskarja. V svoje vitrine pa je pospravil tri. Foto: EPA
Nicholson je bil v igralski karieri nominiran dvanajstkrat za oskarja. V svoje vitrine pa je pospravil tri. Foto: EPA
Zadnji film je posnel leta 2010. Foto: EPA

Igralec naj bi tako po pisanju Eliotta v življenju spal z okoli 5.000 ženskami in eksperimentiral z mamili. Tako naj bi poskusil LSD, kokain in marihuano. Eksperimentirati je začel že v 60. letih prejšnjega stoletja, ko je poskusil LSD. V fazi halucinacij je tako enkrat mislil, da je celo videl boga. Prav to pa ga je navdihnilo, da je napisal scenarija za filma The Trip in Head.

"Rad kadim marihuano - recimo štiri dni v tednu. Prejšnje leto sem vzel meskalin, ko sem bil s prijatelji na raftingu in imel sem se super. Nisem haluciniral, samo užival sem na soncu," je dejal igralec v enem izmed svojih intervjujev leta 1980. Tako ni nikoli skrival svoje ljubezni do marihuane, ki jo je kadil tudi pred vlagateljem v filmu Easy Rider in mu zaradi tega ni bilo niti najmanj nerodno.

Nicholson pa je posegal tudi po kokainu. Zaradi čezmernega uživanja oz. snifanja je bil njegov nosni hrustanec tako poškodovan, da si je moral vgraditi v nos vsadek iz zlata. Njegovo nekdanje dekle Susan Anspach je tako ob neki priložnosti izjavila, da je Nicholson leta 1970 vzel kokain, da bi lahko posnel prizor jokanja v filmu Five Easy Pieces.

Večna grožnja pred izgubo
Svojo "strast" do mamil je malo umiril po smrti nekaterih bližnjih prijateljev, ki so umrli za posledicami predoziranja. "Ena izmed najtežjih stvari staranja je izguba prijateljev. Najprej se začne zelo tiho, potem se to začne dogajati vsak mesec. Ne moreš mimo misli: 'Kdaj bo zazvonil moj zvonec?' Zaradi tega začneš čutiti nenehno izgubo. Na tej točki življenja občutiš konico smrtonosnega rezila," je dejal Nicholson, ki je pred kratkim napovedal svoj odhod v pokoj, v intervjuju leta 2011 za britanski Daily Mail.