Emily Blunt navdušuje kritike in gledalce. Foto: EPA
Emily Blunt navdušuje kritike in gledalce. Foto: EPA
Film, ki je njeno ime res postavil na filmski zemljevid, je Moje pletje ljubezni.
V Hudičevki v Pradi je zaigrala skupaj s svojo vzornice Meryl Streep in Anne Hathaway, s katero sta postali najboljši prijateljici. Foto: Kolosej
S Krasinskim sta se poročila pred dvema letoma. Foto: EPA

Tako začenja svoj članek o Emily Blunt Guardianov novinar John Patterson. Bluntovo lahko te dni gledamo v romantični komediji Petletna zaroka, a nihče se ne more otresti občutka, da je bila 29-letna Londončanka rojena za precej, precej več kot pa za poceni vloge, ki jih dobiva onkraj luže.
Američani so imeli vedno afiniteto do britanskega naglasa in britanskih uvoznih artiklov - in Bluntova ni nobena izjema. V zadnjem času je lastnoročno rešila tri drugorazredne filme, v katerih so ji družbo delali mlačni moški soigralci - Matt Damon v Usodnem (The Adjustment Bureau), Ewan MacGregor v Muharjenje v Jemnu in zdaj Jason Segel v Petletni zaroki.
Rojena s srebrno žlico v ustih
Emily Olivia Leah Blunt
je bila rojena leta 1983 Joanni Blunt, učiteljici (in nekdanji igralki), in Oliverju Simonu Petru Bluntu, zelo uglednemu odvetniku, ki zasluži okoli milijon funtov letno. Mali Emily skratka ni bilo hudega. Šolala se je v elitnem zasebnem kolidžu, kjer jo je pri šestnajstih odkril agent.
"Rada bi bila vznemirljiva in rekla, da sem bila v šoli upornica, a žal nisem bila," se spominja svojih šolskih dni Bluntova. Svoj odrski debi je doživela leta 2000 v mjuziklu Bliss, tri leta pozneje pa je uspešno prešla še na male zaslone v TV-drami Boudica.

Od lezbijke do Meryline asistentke
Kritiki so jo zares opazili v temačni lezbični drami Moje poletje ljubezni (2004), ki ji je prinesla tudi prve nagrade. Leto dni pozneje je posnela TV-dramo Gideonova hčerka, ki ji je prinesla za zdaj edini zlati globus, nato pa leta 2006 prodrla v ZDA, ko je v Hudičevki v Pradi igrala vzvišeno, napol sestradano asistentko Meryl Streep.
Bluntova je takrat glasno spregovorila o vseh mukah, da je shujšala za vlogo modno ozaveščene "hladne prasice", Streepova pa ji je dala morda največji kompliment, ko jo je označila za "najboljšo mlado igralko, s katero je kdaj delala".
"Noro je bilo. Vse to je kar nekako padlo v moje naročje. To je v bistvu grozna zgodba za ljudi, ki se dolga leta mučijo, se trudijo in čakajo. Tega si res ne želijo slišati. A preprosto sem imela veliko srečo," priznava o svojem uspehu Emily.
Zapolnjen urnik
Po Hudičevki so sledili filmi Knjižni klub Jane Austen, Dan v resničnem življenju, Vojna Charlieja Wilsona, Mlada Viktorija, Volkodlak, Guliverjeva potovanja ... Po večini je šlo za filme, ki so bili na papirju videti obetavni, a so bili bolj ali manj pozabljivi.
Trenutno ima v produkciji tri filme: Looper z Bruceom Willisom in Jospehom Gordonom Levittom, Arthur Newman, Golf Pro s Colinom Firthom in All You Need Is Kill s Tomom Cruisom. Nobeden izmed njih še ne zveni kot film, ki bo Emily res povzdignil na nov nivo.

Rumeni tisk se Britanke še ni zares lotil, čeprav je bila tri leta v zvezi s kanadskim pevcem Michaelom Bublejem (ta je zanjo napisal uspešnico Everything), leta 2010 pa je obljubila večno zvestobo ameriškemu igralcu Johnu Krasinskemu (serija Pisarna), s katerim zdaj živita v Los Angelesu.
Kot zanimivost velja omeniti, da je svoji sestri Felicity, literarni agentki, predstavila svojega soigralca iz Hudičevke, Stanleyja Tuccija. Zdaj sta zaročena.