Mladoporočenca sta se v družbi svatov veselila svojega velikega dne. Foto: EPA
Mladoporočenca sta se v družbi svatov veselila svojega velikega dne. Foto: EPA

Leka II., vnuk albanskega kralja Zoga I., ki je Kraljevino Albanijo vodil med letoma 1928 in 1939 (s podporo takratnega italijanskega kralja Viktorja Emanuela III. in italijanskega fašističnega režima, ki sta ga tudi ustoličila), se je rodil 26. marca 1982 v Johannesburgu kot Leka Anwar Zog Reza Baudouin Msiziwe Zogu. Njegov oče, Leka I., je bil rojen le nekaj dni pred italijansko invazijo in zato še vedno nosi uraden naziv albanskega princa, čeprav Albanija ni več monarhija.

A ker jim naziv monarha ni bil nikoli odvzet, ga družina, ki se je v domovino vrnila šele v prvi polovici devetdesetih let, po propadu komunističnega režima, še vedno uporablja. Še več: njihovi najzvestejši podporniki so prepričani, da je kralj Leka II. (tako so ga poimenovali po očetovi smrti leta 2011) njihov pravi voditelj.

Čeprav se zdajšnji princ ponaša zgolj z (mednarodno nepriznanim) kraljevim nazivom, pa ima družina še vedno precejšen vpliv, kar dokazuje tudi to, da je Leka II. diplomatski predstavnik države in zaposlen na zunanjem ministrstvu.

Med svati tudi španska kraljica
Javnosti dobro znana je tudi njegova srčna izbranka, Elia Zaharia, 33-letna igralka in pevka, zato uradno potrditev njune zveze mnogi vidijo kot albanski družabni dogodek leta. Poroke v kraljevi palači v Tirani so se tako udeležili številni znani Albanci, prišli pa naj bi tudi predstavniki drugih evropskih kraljevih hiš. Tisti, ki spremljajo dogajanje okoli evropskih kronanih glav, so med svati sicer prepoznali zgolj špansko kraljico Sofio.

Mladoporočenca, ki sta v zvezi od leta 2010, sta si zvestobo obljubila pred tiranskim županom Erionom Veliajem, svoj blagoslov pa so jima podelili tudi predstavniki vseh verskih skupnosti v državi.