Švedska kraljeva družina je pozdravila privržence. Foto: Reuter
Švedska kraljeva družina je pozdravila privržence. Foto: Reuter

XVI. Slavljencu so osebno prišli čestitat tudi predstavniki evropskih dvorov.

Vrhunec je celotedensko slavje po državi doživelo danes, saj je kralj prav danes dopolnil 70. rojstni dan, ob tej priložnosti pa so pred švedsko palačo spustili kraljeve privržence.

Ti so z ovacijami pozdravili prihod na balkon vseh članov švedskega dvora. V ospredju je bil prav kralj - na prestolu je že vse od septembra 1973, ko je na položaju nasledil svojega dedka Gustava VI. Adolfa, ob njem pa so stali še kraljica Silvija in njuni trije potomci s pripadajočimi partnerji: prestolonaslednica Victoria z možem Danielom, princesa Madeleine z možem Christopherjem O'Neillom in princ Carl Phlilip z ženo Sofio.

Kronska princesa Victoria je v rokah držala svojega sina Oscarja Carla Olofa, ki je na svet privekal na začetku marca, na balkonu pa se jim je pridružila tudi Victorijina prvorojenka Estelle.

Pozornost je pritegnila tudi novopečena mamica Sofia, ki je 19. aprila rodila sina princu Carlu Philipu.

Vse najboljše so kralju v Stockholm prišli izreč številni predstavniki z evropskih dvorov, med njimi monaški knez Albert, nekdanji španski kraljevi par Sofia in Juan Carlos, pa danska kraljica Margareta, norveški dvor je zastopala princesa Martha Louise z možem Arijem Behnom ...