Španska kraljica Leticija prihaja s hčerkama na vojaško parado. Foto: Reuters
Španska kraljica Leticija prihaja s hčerkama na vojaško parado. Foto: Reuters

Kraljevska družina se je v Madridu udeležila že tradicionalne vojaške parade, na kateri je sodelovalo več kot 3.000 vojakov in akrobatska ekipa španskih zračnih sil. Dan državnosti je v Španiji velik državni praznik in zaznamuje obletnico prvega prihoda Krištofa Kolumba v Ameriko.
Od leta 2000 se dan imenuje tudi dan oboroženih sil, nanj pa je vsako leto povabljena cela vrsta tujih diplomatov in članov vlade.

Letos je vse skupaj minilo v malce drugačnem tonu kot leta poprej, ko je Španijo vodil Filipov oče Juan Carlos. Španski - pa tudi tuji mediji radi izpostavljajo lepo novo kraljico, 42-letno Letizio, ki v Španiji velja za modno ikono. In tudi tokrat se ni izneverila modnim kritikom, oblečena v tesno krojeno temnozeleno obleko iz tila in tvida z ujemajočimi se uhani, čevlji s peto in pisemsko torbico.

Sprejem za visoke goste
Leticija je na parado prišla z osemletno princeso Leonor in leto dni mlajšo princeso Sofio - obe oblečeni v ljubki punčkasti oblekici, ena z modrim, druga pa z opečnatim potiskom in balerinkami.

Dekletom se je v loži pridružil 46-letni kralj Filip VI., oblečen v tradicionalno vojaško opravo z rokavicami, prepasnico in pokrivalom. Po paradi je kraljevi par v kraljevi palači gostil uradni sprejem za visoke goste.

Filipa so za kralja okronali 19. junija, potem ko je Juan Carlos sestopil s prestola - menda predvsem zato, da bi oslabljena monarhija spet postala priljubljena. Leticija, ki je bila pred zakonom s Filipom že enkrat poročena in je delala kot novinarka in TV-voditeljica, je sicer prva španska kraljica, ki ni modre krvi.