Richard Lugner je letos na plesišče popeljal Goldie Hawn. Foto: Reuters
Richard Lugner je letos na plesišče popeljal Goldie Hawn. Foto: Reuters
Dunajski operni ples
Debitantke vsako leto prejmejo dragocene tiare Swarovski, ki jih je letos oblikoval slavni modni oblikovalec Karl Lagerfeld. Navdih je našel v skladbi Na lepi modri Donavi, kar se odraža tudi v barvi izbranih kristalov. Plesalke so tradicionalno oblečene v bele, plesalci pa v črne obleke. Pravila oblačenja od dam sicer zahtevajo dolge večerne toalete, od moških pa črn frak. Foto: Reuters

Tradicionalnega plesa avstrijske družbene smetane se je tokrat udeležilo 5150 ljudi z vsega sveta, med njimi tudi 144 debitantskih parov iz devetih držav, ki so se tako s plesom na glasbo Josefa Straussa uradno predstavili izbrani eliti.

Veličasten dogodek je ob 22. uri z odprl sloviti nemški tenorist Jonas Kaufmann, gostitelj večera, poslovnež Richard Lugner pa je pod roko tokrat držal hollywoodsko zvezdnico Goldie Hawn, ki si je po poročanju Petre Kos Gnamus za Radio Slovenija simpatije zbranih pridobila že takoj na začetku, ko je poudarila svoje avstrijske korenine.

Na prireditvi so nastopili še Dunajski filharmoniki, orkester Dunajske državne opere, orkester dunajskega opernega plesa, Dunajski državni balet in baletna akademija Dunajske državne opere.

Vrtoglavi zneski
Cena vstopnice je bila 290 evrov, za ložo so morali obiskovalci odšteti med 10.000 in 20.500 evri, za mizo pa med 400 in 1200 evri. Na prireditvi so, kot piše na uradni spletni strani, uporabili 40.000 kozarcev, 1000 prtov in 4000 kosov jedilnega pribora.

Gostom je bilo ob tem na voljo 1300 steklenic penine, 900 steklenic vina in prav toliko steklenic piva. Postregli so še 2500 parov klobas, 1000 kosov sladic in sendvičev ter 1300 krožnikov golaževe juhe. Za postrežbo je skupaj skrbelo 320 natakarjev.

Dunajski operni ples tradicionalno prenašajo tudi prek malih zaslonov – vsako leto si ga ogleda okoli 1,5 milijona gledalcev.