Omejitev pri kreiranju nacionalnih kostumov je nebo. No, nebesa. Foto: AP
Omejitev pri kreiranju nacionalnih kostumov je nebo. No, nebesa. Foto: AP
Srebrna obleka za večerni izhod je tako kot nacionalni kostum prišla izpod prstov Urške Drofenik. Zanimivo, leta 2007 je prav to kreacijo nosila ena izmed finalistk za mis Slovenije. Foto: Reuters
V 'bizantinskem' kostumu ruske mis universe si zlahka predstavljamo Lady Gaga. Foto: AP

V Doralu na mestnem območju Miamija se 88 lepotic z vseh koncev sveta, med njimi tudi slovenska predstavnica, 21-letna Mariborčanka Urška Bračko, pripravlja na veliki dogodek: finale svetovnega izbora za mis universe. Dekleta se že nekaj tednov udeležujejo različnih promocijskih dogodkov, na katerih skušajo sebi in svoji državi zagotoviti kar največ medijske pozornosti in posledično več možnosti za uvrstitev v finale in končno zmago. Slovenska mis universe, denimo, svojo domovino opisuje z besedami: "Slovenija je zelo zelena in raznolika država, kjer lahko najdete tako rekoč kar koli. Lahko plavate v Jadranskem morju, se odpeljete uro stran in smučate v Alpah, raziskujete jame ali se preprosto odpravite na pohod. Imamo tudi eno krasno jezero, ki se mu reče Bled."

Na treh predhodnih tekmovanjih - izhodih v večerni obleki in kopalkah ter intervjujih s posameznimi tekmovalkami - bodo sodniki, med katerimi sta tudi filipinski boksar Manny Pacquiao in popzvezdnik Nick Jonas, izbrali 15 finalistk. Končno zmagovalko izbora pod okriljem mogotca Donalda Trumpa, ki bo nasledila Venezuelko Gabrielo Isler, bomo dobili v noči na ponedeljek.

Mariborska trta za Mariborčanko Urško
V sredo je na predizboru poleg izhodov tekmovalk v večernih oblekah potekal tudi šov, na katerem so dekleta nastopila v nacionalnih kostumih. Nekatere države so se pri izdelavi teh oprav resnično potrudile, za določene bi lahko pripomnili, da bi bilo morda bolje, če bi se držali načela "manj je več". Britanci, denimo, so svojo predstavnico oblekli v seksirazličico uniforme kraljeve straže, Irci so si zamislili keltsko bojevnico, Rusi so črpali iz ikonografije dobe Bizanca, na kostumu Dominikanke pa se je znašla devica iz La Altagracie, zavetnica te karibske države.

Kaj točno je predstavljal kostum slovenske mis universe, ki se je na uradni spletni strani izbora opisala kot "zelo pozitivna in preprosta ženska", nam ni uspelo uganiti, smo pa izbrskali informacijo, da gre za kreacijo priznane Urše Drofenik (prav ta oblikovalka je poskrbela tudi za večerno toaleto Bračkove, sicer "recikliran" kos, viden na izboru za mis Slovenije leta 2007), ki je navdih našla v vinu, saj kos simbolizira žlahtno kapljico iz najstarejše vinske trte na svetu. Seveda ne gre za naključje: ta trta raste v Mariboru, od koder prihaja Urška.

Na dražbo nacionalnih daril, ki so šla na dobrodelno dražbo, je Urška Bračko prišla opremljena s polnilcem za iPhone, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška, in porcelanasto skulpturo, ki ji jo je za popotnico podaril ljubljanski župan Zoran Janković.

V galeriji si oglejte nekaj najslikovitejših nacionalnih kostumov kandidatk za mis universe.