Papež in igralec sta drug drugemu podarila knjigo. Foto: EPA
Papež in igralec sta drug drugemu podarila knjigo. Foto: EPA

Po poročanju vatikanskega radia DiCaprio papeža Frančiška prepoznava kot pomembno avtoriteto, saj je le-ta lani objavil okrožnico o ekologiji.

Ravno okrožnico z naslovom Laudato si’ (Hvaljen moj Gospod) je papež podaril svojemu gostu. V okrožnici o ekologiji papež odkriva tesno povezanost med našim ravnanjem z ubogimi in brezbrižnostjo do ranljivosti planeta. Poudarja dostojanstvo slehernega bitja, opozarja na nujnost ekološke ozaveščenosti za obstoj človeštva, gospodarstvenike in politike poziva k odgovornosti, vabi k iskanju drugačnega razumevanja napredka ter predlaga nov način življenja.

Igralec, ki v Rimu promovira svoj zadnji film Povratnik (The Revenant), pa je papežu podaril umetniško knjigo o slikarju Hieronymusu Boschu.

Ob koncu druženja se je DiCaprio papežu v italijanskem jeziku zahvalil, ker ga je sprejel.

Leonardo sicer ni prvi hollywoodski zvezdnik, ki se je srečal s papežem. Pred enim letom se je s Frančiškom sestala Angelina Jolie, ki je v Vatikanu snemala film Nezlomljiv (Unbroken).

Nagrada za okoljevarstvenika Lea
DiCaprio je pred nekaj dnevi na konferenci Svetovnega ekonomskega foruma v Davosu prejel nagrado za angažiranost pri zaščiti okolja. "Korporativni pohlep povzroča podnebne spremembe. Moramo reči: Dovolj je!" Julija lani je igralec prispeval okoli 13,8 milijona evrov okolijskim organizacijam, ki se ukvarjajo z ohranjanjem planeta. Že leta 1998 je ustanovil fundacijo, namenjeno zaščiti ogroženih živali in ranljivih ekosistemov.