Vojvoda in vojvodinja Cambriška, kot je novi naziv Williama in Kate, s princem Charlesom, ki je gostil večerni sprejem v Buckinghamski palači. Foto: EPA
Vojvoda in vojvodinja Cambriška, kot je novi naziv Williama in Kate, s princem Charlesom, ki je gostil večerni sprejem v Buckinghamski palači. Foto: EPA
Skupaj z mladoporočencema je praznovala vsa Velika Britanija. Foto: EPA
Princ William je navdušil javnost, ko je Kate po sprejemu iz Buckinghamske palače v bližnji Clarence House nepričakovano odpeljal kar sam v aston martinu. Registrska oznaka na vozilu z odprto streho je bila dogodku primerna - JU5T WED ('sveže poročena'). O sproščenosti mladoporočencev so govorili tudi na vozilo pripeti baloni in oznaka L, ki pomeni, da je za volanom mladi voznik. Foto: EPA

mladoporočenca princ William in Kate svojo poroko proslavila v velikem slogu.
Takoj po popoldanskem sprejemu za 600 svatov se je kraljica Elizabeta II. z možem odpravila na podaljšan konec tedna v Windsor, palačo pa prepustila "mladim" za večerno zabavo, ki jo je za mladoporočenca gostil ženinov oče, princ Charles.
William se je za to priložnost iz slavnostne rdeče uniforme Irske garde preoblekel v eleganten črn smoking, Kate, zdaj vojvodinja Cambriška, pa je briljirala v še eni kreaciji Sarah Burton iz modne hiše Alexandra McQueena, beli satenasti toaleti z diamantnim pasom in angora jopico.
Znova je navdušila tudi njena leto mlajša sestra in poročna priča Pippa v dolgi smaragdni obleki z globokim dekoltejem in diamantnim detajlom.


Harryjev "popolni" govor
Pred zbrano množico sta slavnostna govora podala Williamov brat in poročna priča princ Harry ter Katin oče Michael Middleton. Po poročanju prič je bil Harryjev govor tako izvrsten, da so si vsi želeli, da bi še kar nadaljeval.
26-letni princ, ki je sicer znan, da je svoj čas delal kraljevi družini kar velike preglavice, naj bi bil tokrat "popolni brat, ki je povedal vse stvari, ki jih je moral reči".

Za sprejem so uporabili državniške sobe in veliko plesno dvorano, ki meri 36 metrov v dolžino in 18 metrov v širino ter je s tem največja od 775 sob v palači. Plesna dvorana je bila palači dodana leta 1856 na željo kraljice Viktorije in so takrat v njej proslavili konec krimske vojne.
Zabava z večerjo in plesom je trajala do zgodnjih jutranjih ur, mladoporočenca pa sta ostala v palači tudi po sprejemu.

In medtem ko se je ekskluzivna družba 300 zabavala v palači, se je na milijone ljudi po vsej Veliki Britaniji udeležilo približno 5.500 pouličnih zabav, piknikov in drugih zabav. Pubi so bili lahko odprti dve uri dlje kot običajno, enako bo tudi danes.