Kraljica je morala dati posebno dovoljenje, da sta oče in sin, princ William in princ George, lahko potovala na istem letalu. Foto: Reuters
Kraljica je morala dati posebno dovoljenje, da sta oče in sin, princ William in princ George, lahko potovala na istem letalu. Foto: Reuters
Princ George
Fotografija za navdušence britanske modre krvi - prvi uradni obisk princa Georgea. Foto: Reuters

Novi rod britanske kraljeve krvi, vojvoda in vojvodinja Cambriška oziroma princ William in Catherine, sta s svojim sinčkom v Wellingtonu na Novi Zelandiji začela 19-dnevno potovanje po tej državi inv Avstraliji. Gre za uradni obisk in hkrati prvo srečanje Catherine z deželama "tam spodaj". Družina je iz Londona prek Dubaja do Sydneyja potovala v prvem razredu letala avstralske družbe Qantas, do Wellingtona pa jih je pripeljalo novozelandsko vojaško letalo.

Ob prihodu na letališče je seveda še več pozornosti kot "Will in Kate" požel njun osemmesečni sinček princ George, ki je bil oblečen v bel puloverček in kratke hlače, množica fotografov pa ga ni prav nič prestrašila. Po začetnem pozdravu ga je sicer hitro prevzela njegova nova varuška, William in Catherine pa sta prisostvovala še nenavadnemu uradnemu sprejemu, ki je vključeval tudi navidezni boj z maorskimi bojevniki in pozdrav z nosi.

Princ George umaknjen od medijev
Tako britanski kot avstralski in novozelandski mediji bodo podrobno spremljali vsak korak prikupne družinice, čeprav ni jasno, koliko dogodkov se bo princ George sploh udeležil, saj bo verjetno slabe tri tedne preživel bolj v naročju varuške kot mame in očeta. Tretjega v vrsti za britanski prestol bi utegnili videti ob odprtju nove kletke v sydneyjskem živalskem vrtu, sicer pa se bodo starši in celotna ekipa verjetno odločali sproti. Na Novi Zelandiji se bosta William in Catherine udeležila jadralne regate, obiskala maorsko pleme, stadion za ragbi in vinograde, v Avstraliji pa se bosta ustavila v Sydneyju, Queenslandu, Adelajdi in Canberi. Večina dogodkov se bo končala pozno popoldne, kar je bila njuna želja, saj bosta tako lahko večere preživela ob Georgeu.

Prvi dan dama v rdečem
Veliko bo v prihodnjih dneh napisanega tudi o modnih izbirah vojvodinje Cambriške. V Wellingtonu je pristala v rdečem plašču z zlatimi gumbi, ki ga je oblikovala britanska oblikovalka Catherine Walker, ki je bila sicer tudi med priljubljenimi kreatorkami pokojne princese Diane. Catherine je imela na glavi klobuček izpod rok Gine Foster, na prsih pa se ji je bleščala diamantno-platinasta broška v obliki praproti, ki velja za simbol Nove Zelandije. Ta dragoceni kos ji je podarila sama kraljica Elizabeta II., ki je broško prinesla iz obiska te države pred 60 leti.

Na sploh je veliko spominjanja v preteklost, saj so tudi starši princa Williama, princ Charles in princesa Diana, svojega prvorojenca na prvo uradno potovanje v tujino vzeli prav v Avstralijo in na Novo Zelandijo. To je bilo leta 1983. Znana je fotografija, na kateri je William svoje prve korake naredil prav na trati pred vladno palačo v Aucklandu.