Sophia Loren je doživela ovacije tudi v Hollywoodu. Foto: EPA/Reuters
Sophia Loren je doživela ovacije tudi v Hollywoodu. Foto: EPA/Reuters

Ameriški filmski inštitut je letošnji festival AFI, na katerem premierno predvajajo najnovejše filme, začinil po "italijanskem okusu".

V sredo zvečer so se na galadogodku v Dolby Theatru v Hollywoodu spomnili Sophie Loren in njene dolge in uspešne kariere, ki je pustila pečat tudi čez lužo. Lorenova, ki živi v Švici, v ZDA ne potuje več pogosto, dogodka v njeno čast pa se je seveda udeležila. Igralka je pred kratkim praznovala 80. rojstni dan, ampak let na njej nikakor ni zaznati, zablestela pa je v Armanijevi bleščeči obleki.

Občinstvo, ki jo je prišlo pozdravit, jo je nagradilo s stoječimi ovacijami, ki so trajale kar dve minuti, kar je Sophio ganilo.

Lorenova je v 45-minutnem intervjuju "v živo" na odru spregovorila o svoji karieri, v vlogi izpraševalca pa se je znašel režiser Rob Marshall, ki je režiral njen zadnji hollywoodski film Nine iz leta 2009. Največja zahvala je romala v roke oboževalcev: "Počutim se, da tem ljudem dolgujem vse, kar so mi dali ... Nikoli ne bom pozabila, od kod prihajam ... Iz Neaplja in vojne ter groznih stvari - nasilja, lakote in vsega drugega."

Na odru se je pojavil tudi režiser Edoardo Ponti, eden izmed dveh igralkinih sinov iz zakona s filmskim producentom Carlom Pontijem, ki se je najprej zahvalil občinstvu, ker so tako lepo sprejeli njegovo mater. Nato je spregovoril o 26 minut trajajočem filmu The Human Voice, ki ga je režiral in v katerem nastopa prav Sophia Loren. Film je opisal kot "čustveni monolog", naslednje besede pa so režiserja vidno ganile: "Podarila mi je življenje, najmanj, kar sem lahko storil zanjo, je, da ji podarim film." Dodal je še: "Resnično ni imela razloga, da bi se znova dokazovala, saj je tako veliko dala svetu. In zakaj bi svojo zapuščino postavljala v nevarnost s tako 'zatrašujočo vlogo', s katero so se spopadale igralke skozi generacije in kulture. Zakaj? Ker je umetnica."

Potem ko je Lorenova, še zadnja živeča igralka, ki je bila vključena na seznam AFI največjih igralskih legend z zaslona iz leta 1999, zapustila oder, so se gledalci prepustili gledanju dveh filmov v njeno čast - najprej so predvajali prej omenjeni film The Human Voice, nato pa še film Marriage Italian style, ki je Lorenovi pred 50 leti prinesel nominacijo za oskarja najboljšo igralko.