Na Otoku košarka sicer ni med najbolj priljubljenimi športi, a morda bo princ George dres, ki ga je dobil od LeBrona Jamesa, vendarle kdaj oblekel. Foto: Reuters
Na Otoku košarka sicer ni med najbolj priljubljenimi športi, a morda bo princ George dres, ki ga je dobil od LeBrona Jamesa, vendarle kdaj oblekel. Foto: Reuters
William in Catherine
Med klepetom s Hillary in Chelsea Clinton. Foto: Reuters

Mediji podrobno opišejo skoraj vsak korak, ki ga britanska princ William in princesa Caherine naredita čez lužo. Prvi polni delovni dan sta sklenila v Brooklynu, kjer sta sedela v prvi vrsti dvorane Barclays Center in si ogledala dve četrtini tekme med domačimi Netsi in Cleveland Cavaliersi, za katere igra tudi LeBron James, bolj znan kot "Kralj James". Britanska plemiča sta na svojem prvem obisku v nekdanjih kolonijah, kjer so ju imenitno sprejeli.

In prav o ekipi Clevelanda se jutro po tekmi največ govori, saj so na ogrevanju nekateri igralci z Jamesom na čelu nosili majice z napisom "I Can't Breathe" (Ne morem dihati). To so bile namreč zadnje besede pred smrtjo Erica Garnerja, temnopoltega moškega, ki je julija na Staten Islandu na ulici brez dovoljenja prodajal cigarete po kosih, zato ga je belopolti policisti zadavil, kar je v New Yorku in drugje sprožilo ulične proteste.

Cambridge 7
Morda najslavnejša Britanca na svetu sta začetek tekme sicer zamudila, saj sta se rokovala in pogovarjala s sekretarjem lige NBA Adamom Silverjem. James pa jima je na fototerminu po koncu obračuna poklonil dres z napisom Cambridge in številko 7, manjšo različico pa je imel pripravljeno tudi za njunega sinčka Georgea, ki je tokrat ostal doma. A "načitanim" britanskim medijem ni ušlo, da je zvezdnik prekršil kraljevski protokol, ko je desno roko položil na ramo Catherine.

Nekaj podobnega je "ušpičila" prva dama ZDA Michelle Obama, ko je leta 2009 dala roko na ramo same kraljice Elizabete II.

William pozabil preveriti Georgeev spol
Pred tem sta se William in Kate udeležila slovesnega sprejema Kraljevske in Clintonove fundacije, kjer sta se srečala z ameriško različico političnega plemstva, to je nekdanjo državno sekretarko Hillary Clinton in hčerko Chelsea. Med čakanjem na moža je Kate uživala gostoljubje britanskega generalnega konzula v New Yorku in soproge. William je namreč v natrpanem urniku našel celo čas za skok v Washington, kjer je na kratko v Ovalni pisarni pokramljal s predsednikom Barackom Obamo. William mu je razkril anekdoto o dogajanju okoli Georgeevega rojstva.

"Ko se je rodil, sem dejansko pozabil pogledati, ali je fantek ali deklica, saj je okoli mene vladalo tako navdušenje, tudi sam sem bil ves iz sebe," je dejal in dodal: "Prihodnje leto bo še zanimiveje, zelo naporno." Njegova Catherine je namreč drugič noseča, otrok naj bi privekal na svet aprila, in nosečniški trebušček se ji v New Yorku že vidi. Princ je Obami razlagal tudi svoja prizadevanja na področju boja proti trgovini z divjimi živalmi.

Poklon žrtvam napada 11. septembra
Udeležil se je tudi protikorupcijske konference na Svetovni banki, kjer je imel govor in napovedal ustanovitev posebne delovne skupine pod vodstvom nekdanjega zunanjega ministra Velike Britanije Williama Hagua, ki bo preiskala vpletenost prometne industrije v trgovino z divjimi živalmi, ki jo je označil za eno najhujših oblik korupcije in kriminala na svetu.

Zakonca obisk končujeta danes. Pred vrnitvijo v domovino se bosta v Empire State Buildingu udeležila sprejema za ameriške in britanske poslovneže in obiskala spominski center ob napadih 11. septembra.