Amal Alamuddin, strokovnjakinja za mednarodno pravo in človekove pravice, je precej drugačna od Clooneyjevih preteklih izbrank - manekenk, starlet in hostes. Foto: EPA
Amal Alamuddin, strokovnjakinja za mednarodno pravo in človekove pravice, je precej drugačna od Clooneyjevih preteklih izbrank - manekenk, starlet in hostes. Foto: EPA
Daily Mail je sporni članek že umaknil. Foto: Screenshot Daily Mail
George Clooney je bil z igralko Talio Balsam poročen med letoma 1989 in 1993. Po ločitvi se je leta 1998 poročila z igralcem Johnom Slatteryjem, s katerim zdaj igra v seriji Oglaševalci. Foto: AMC

V danes objavljeni kolumni 53-letni oskarjevec zavrača opravičilo Daily Maila, ki je svoj sporni članek objavil v ponedeljek. V njem so zapisali, da skuša Baria Alamuddin svojo hčer prepričati, naj se iz verskih razlogov ne poroči z zvezdnikom. Časopis je navedel, da so "od tesnih družinskih prijateljev" izvedeli, da je Baria, ki pripada strogi verski skupnosti druzov, zelo razočarana nad hčerino odločitvijo in "polovici Bejruta" razlaga, kako si želi, da bi si izbrala nekoga "izmed svojih".

"Amalina mati ne pripada skupnosti druzov. Odkar sva z Amal par, ni obiskala Bejruta in nič nima proti poroki," je odgovoril Clooney, ki meni, da bi morali mediji za lažne informacije, še posebej, če zadevajo zasebno življenje, odgovarjati na sodišču. Dejal je tudi, da je zelo nevarno in neodgovorno od medijev, da podpihujejo verske razlike tam, kjer jih ni. Daily Mail je označil za časopis, "znan po tem, da si zgodbe izmišljuje", ki pa je tokrat presegel vse meje, saj skuša zaradi klikov podžigati verska čustva in nestrpnost.

Umik članka
Daily Mail je članek z naslovom Lahko najde boljšega posledično umaknil in se igralcu opravičil, a povsem sprejeli krivde še vedno niso. "Zgodba MailOnline ni bila izmišljotina, ampak nam jo je v dobri veri priskrbela ugledna in zaupanja vredna svobodna novinarka," je hitel pojasnjevati urednik Charles Garside. "Svojo zgodbo je zgradila na pogovorih z dolgoletnim virom, ki ima tesne povezave z visokimi predstavniki libanonske skupnosti v Veliki Britaniji in druzi v Bejrutu."

Odgovorni pri Mailu so še zapisali, da so že sprožili preiskavo glede trditev, navedenih v članku. "Sprejemamo zagotovilo gospoda Clooneyja, da zgodba ni točna, in se za nevšečnosti opravičujemo njemu, gospodični Amal Alamuddin in njeni mami Barii. Članek smo umaknili z naše spletne strani, s predstavniki gospoda Clooneyja pa bomo kontaktirali, da bi mu omogočili, da zadeve razčisti."

Časnik samega sebe postavil na laž?
Clooney je na to odgovoril v drugi kolumni: "Ena stalnica je, ko osebo ali podjetje ulovijo pri krivem početju. Prikrivanje je vedno še slabše. V tem primeru je Daily Mail objavil opravičilo za insinuiranje na verske napetosti tam, kjer teh ni. Nič od tega ni res. Prvotna zgodba nikdar ne citira tega vira, ampak se na vse pretege, kar na štirih mestih, trudi predstaviti, da je "družinski prijatelj" govoril neposredno z Mailom. Tako da so lagali takrat ali pa lažejo zdaj."

In še: "Poleg tega pa so že predtem vedeli, da lažejo. V članku, objavljenem 28. aprila 2014, novinar Richard Spillett piše v Mailu, da se je "Ramzi (Amalin oče) poročil zunaj druzijske vere" in da je družinski prijatelj povedal, da "Baria ni druzijka". Mail je točno vedel, da je omenjena zgodba laž, pa jo je še vseeno objavil. Kar ločuje to od vseh trapastih stvari, ki si jih Mail izmisli, je, da zdaj lahko dokažemo, da je omenjeni članek laž. V bistvu skrbno premišljena laž."

"Zato se Mailu zahvaljujem za opravičilo. Ne, da bi ga kadar koli sprejel, ampak zato, ker so se s tem razkrili kot tabloid najhujše vrste. Tak, ki si izmišljuje dejstva v škodo svojih bralcev in vseh medijev, ki jih slepo kopirajo," še piše Clooney.

Dolgoletni zapriseženi samec, ki je pred leti s svojo soigralko Michelle Pfeiffer celo sklenil stavo, da ne bo imel nikoli otrok, še leta 2008 pa je za revijo People izjavil, da se ne misli še enkrat poročiti (pred 20 leti je bil poročen z igralko Talio Balsam), je 36-letno Amal, sicer odvetnico Juliana Assangea, zaprosil za roko po komaj nekaj mesecih poznanstva. Poroka bo septembra na Clooneyjevem posestvu ob italijanskem jezeru Como.