Črno-beli Umetnik je na nedavni podelitvi oskarjev pobral pet zlatih kipcev - tudi za najboljši film. Foto: Reuters
Črno-beli Umetnik je na nedavni podelitvi oskarjev pobral pet zlatih kipcev - tudi za najboljši film. Foto: Reuters
Kim Novak je Hollywood zapustila v 70. letih in se preselila na severno kalifornijsko obalo, nazadnje pa se odselila še severneje, v zvezno državo Oregon. Foto: Reuters
Vloga v Vrtoglavici je bila za Novakovo vrhunec njene kariere.

A da sta režiser Michel Hazanavicius in skladatelj Ludovic Bource za film uporabila odlomke starih filmskih podlag, nikogar ni zmotilo bolj kot hollywoodsko veteranko Kim Novak.
79-letna igralka je uporabila celo težko besedo "posilstvo", ko je opisovala, kako se je počutila med gledanjem Umetnika.

Zvezdnica filmske klasike Vrtoglavica, ki jo bodo aprila počastili na filmskem festivalu TCM, je za Huffington Post povedala, da je, ko je med Umetnikom slišala glasbo iz filma Alfreda Hitchcocka, to v njej vzbudilo enake občutke, kot jih je izkusila, ko je bila kot otrok posiljena. "Bilo je zelo boleče," je dejala Novakova.
"Ko sem rekla, da je bilo kot posilstvo, sem tudi mislila tako. V svoji mladosti sem doživela izkušnjo posilstva, zato se lahko s tem poistovetim. Te besede nisem uporabila zlahka. Bila sem posiljena kot otrok, o tem nisem nikdar nikomur pripovedovala, zato sem se zdaj počutila dolžno, da ob tej zadnji izkušnji spregovorim." In še: "Zdelo se mi je, da mora nekdo spregovoriti, ker se ta glasba prepogosto zlorablja."

Novakova, ki je v Hitchcockovem trilerju iz leta 1958 ob boku Jimmyja Stewarta igrala dvojno vlogo fatalne samomorilske žene in čemerne pisarniške delavke, je januarja v izjavi za javnost sporočila, da "želi prijaviti posilstvo" in da ustvarjalci Umetnika niso imeli nobenega razloga, "da se zanašajo na glasbo Bernarda Herrmanna iz Vrtoglavice, da bi poskrbeli za večjo dramatičnost".
Predolg jezik
Igralkine izjave so pritegnile val kritik skupin za žrtve posilstva, ki so opomnile, da plagiatorstvo ni isto kot spolni napad. Zaradi neprimerne uporabe besede "posilstvo" se je sicer morala v zadnjem času zagovarjati tudi vrsta drugih igralcev. Tako sta se Johnny Depp in zvezdnica Somraka Kristen Stewart oba opravičila zaradi primerjave medijske obleganosti in fotografiranja s posilstvom.

Hazanavicius, scenarist in režiser petkratnega dobitnika oskarja, se je januarja odzval na ostre besede Novakove, češ da je Umetnik "ljubezensko pismo kinu" in da obožuje Bernarda Herrmanna. "Njegova glasba je bila uporabljena v številnih različnih filmih in zelo zadovoljen sem, da tudi v mojem."

Novakovi je oskarjevska akademija poslala pismo, v katerem so ji jasno nakazali, da ne odobravajo njenih izjav, ki jih je izrekla v času, ko se je Umetnik potegoval za oskarja. Je pa igralka priznala, da je, ko "si je opomogla od šoka", da so uporabili glasbo iz Vrtoglavice, dejansko uživala v filmu in se ji je zdelo, da si zasluži oskarja - samo ne tistega za izvirno glasbo.
Odtisi na pločniku
Novakova bo v sklopu festivala klasičnih filmov TCM 14. aprila odtisnila svoje dlani in stopala na hollywoodskem Pločniku slavnih, uvedla občinstvo v projekcijo Vrtoglavice ter posnela posebni intervju za TCM.
"Bila sem izvirna," je povedala Novakova o svoji izjemno hvaljeni vlogi. "Nisem podala predstave v hollywoodskem ali gledališkem slogu. Nisem študirala igre. Tista predstava je prišla naravnost iz mojega drobovja. Vedno sem bila to, kar sem. To ne gre nikdar iz mode, ker je resnično. Ne temelji na modnih muhah."