Princesa - prva pomembnejša članica britanskega dvora po kraljici Elizabeti. Foto: REuters
Princesa - prva pomembnejša članica britanskega dvora po kraljici Elizabeti. Foto: REuters
William in Kate bosta po pričakovanjih današnji dan preživela umirjeno v Kensingtonski palači s hčerkico in prvorojencem, princem Georgom.
Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta II. ima že pet pravnukinj. Foto: Reuters

V palači sta tako princ Charles in Camilla, pa tudi Katini starši in sestra Pippa. Manj posvečena javnost pa medtem še vedno nestrpno čaka, kakšno ime sta dala starša mali princeski.

Rojstvo drugorojenke vojvode in vojvodinje Cambriških je sicer spremenilo razpored naslednikov za britanski prestol – princesa bo morda nekega dne postala kraljica.

Čeprav je njeno rojstvo po svetu vzbudilo manj zanimanja kot rojstvo njenega starejšega brata Georgea, so kraljevi privrženci, ki so pred bolnišnico pozdravili novo članico britanskega dvora, navdušeno pričakovali malčico, saj jim je jasna njena vloga. Kot poudarja britanski Telegraph, ki je objavil družinsko drevo britanske kraljeve družine, bo deklica nekega dne morda zasedla britanski prestol – to se bo zgodilo, če George ne bo imel otrok.


Dekličino ime še ni znano. Na stavnicah danes vodi Charlotte, sledijo Alice, Victoria, Olivia in Elizabeth.

V skladu z novim zakonom o nasledstvu, ki je končal diskriminacijo žensk pri nasledstvu na britanskem prestolu in velja od 28. marca, je dojenčica tako prva pomembnejša članica britanske kraljeve družine, ki je v vrsti za prestol in je ne bo mogel prehiteti mlajši brat, če bi se Williamu in Kate v prihodnosti rodil še en deček.

Njena prababica, kraljica Elizabeta II., je sicer lahko zasedla prestol kljub prejšnjemu zakonu o nasledstvu, saj ji je sledila njena mlajša sestra, princesa Margareta. Drugih moških potomcev njen oče, kralj Jurij VI., ni imel. V britanski monarhiji so sicer okronali le šest kraljic, a so te pustile globok zgodovinski pečat. Kraljev je bilo 34.

Hčerka Williama in Kate bo samodejno dobila naziv princesa v skladu z odlokom, ki ga je leta 2012 izdala kraljica Elizabeta. Ta čast kot tudi naziv njegova oz. njena kraljeva visokost po novem pripada vsem otrokom prvorojenega otroka aktualnega prestolonaslednika, ki je valižanski princ Charles. Do leta 2012 je naziv princ ali princesa pripadel le najstarejšemu otroku.

Princesa "brez imena" je četrta v vrsti za britanski kraljevi prestol, za najstarejšim sinom kraljice Elizabete, princem Charlesom, njenim vnukom princem Williamom in pravnukom princem Georgeem. Deklica je tako s seznama naslednikov izrinila svojega strica, princa Harryja, ki je zdaj na petem mestu v vrsti za prestol.

Kako je zdaj videti razpored za britanski prestol, kdo so nasledniki kraljice Elizabete II., si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.