Laurie je precej navezan na olimpijske igre, saj je njegov oče William osvojil zlato medaljo v veslanju (v dvojcu brez krmarja) za Veliko Britanijo na olimpijskih igrah v Londonu leta 1948. Foto: EPA
Laurie je precej navezan na olimpijske igre, saj je njegov oče William osvojil zlato medaljo v veslanju (v dvojcu brez krmarja) za Veliko Britanijo na olimpijskih igrah v Londonu leta 1948. Foto: EPA
Laurie je lansko poletje nastopil v razprodanih ljubljanskih Križankah. Foto: Boštjan Tacol

Igralec in glasbenik, ki je bil lansko poletje s svojo skupino The Copper Bottom Band v ljubljanskih Križankah, je na Twitterju predlagal bojkot ruskega "tekočega zlata", s katerim bi predsedniku Vladimirju Putinu očitali lekcijo v povezavi z nesprejemljivim odnosom oblasti do istospolno usmerjenih ljudi.

Laurie, ki ima na Twitterju več kot 300.000 sledilcev, je zapisal: "Bojkotiral bi vse ruske izdelke, če bi se le lahko spomnil še ene stvari, ki so jo naredili, poleg tega, da so spravili ves svet v depresijo." In pri tem zapisu se ni ustavil, saj je še nadaljeval: "Ruska vodka je O. K., če morate počistiti svojo pečico. Za pitje pa morate uporabiti poljsko."

Laurie je po poročanju britanskega Telegrapha pojasnil, da so njegovi zapisi reakcija na Putinove komentarje, da bi istospolno usmerjeni ljudje morali pustiti "otroke pri miru", če hočejo sodelovati na olimpijskih igrah v Sočiju.

Rusija v zrak zaradi komentarjev
54-letni igralec je v Rusiji izjemno popularen predvsem na račun svoje vloge v Zdravnikovi vesti, kjer je upodobil nedružabnega, a inteligentnega zdravnika Gregoryja Housa. Njegov tvit o bojkotu je postal ena izmed najbolj razširjenih tem pogovora v Rusiji, ki bo čez tri tedne gostila zimske olimpijske igre.

Toda Laurie se je na grožnje ogorčenih Rusov odzval z zapisom: "Umikam se iz debate. Raje pozivam dobre, prijazne Ruse, da se uprejo 'brezobraznim' butcem, ki širijo ta strup." Lauriejevi zapisi so spodbudili številne kritike nasprotnikov, na drugi strani pa je požel hvalo od istospolno usmerjenih ljudi po vsem svetu. Njegov nekdanji stanovski kolega, istospolno usmerjeni komik Stephen Fry, je šel pred časom še dlje in pozval vse, da preprosto bojkotirajo zimske olimpijske igre.

Zvezdniki v boju z odnosom Rusije
Odnos ruskih oblasti je pred časom obsodil tudi nekdanji zvezdnik serije Beg iz zapora Wentworth Miller, ki je javno potrdil, da je gej, in s tem stopil v bran istospolno usmerjenim ljudem v Rusiji. "Zelo sem zaskrbljen nad trenutnim odnosom in obravnavo ruskih oblasti nad istospolno usmerjenimi ljudmi," je takrat v odprtem pismu zapisal Miller. "Dogajanje v nobenem pogledu ni sprejemljivo in ne morem sodelovati na praznovanju, ki ga gosti država, kjer se ljudem, kot sem jaz, sistematično odrekajo osnovne pravice po življenju in svobodni ljubezni. Mogoče, če se razmere izboljšajo, se bom lahko odločil drugače," je še zapisal Miller.