Z Beniciom del Torom je lani igrala v filmu Jimmy P. Foto: EPA
Z Beniciom del Torom je lani igrala v filmu Jimmy P. Foto: EPA
Kritiki so jo prvič opazili v stranski vlogi v drami Frozen River. Za vlogo je bila nominirana za nagrado indie spirit. Foto: Reuters
Z Lizo Minelli na podelitvi zlatih globusov. Foto: Twitter
Uphamova (levo) z zasedbo filma August: Okrožje Osage. Foto: EPA
Uphamova je tudi indijanska aktivistka. Foto: Reuters

Uphamovo so zadnjič videli, ko je 5. oktobra zapuščala stanovanje svoje sestre v indijanskem rezervatu Muckleshoot blizu Auburna v Washingtonu. Naslednji dan jo je njen oče prijavil kot pogrešano osebo.

Kaj natančno se je zgodilo z igralko, ki jo v naslednjih mesecih čakajo premiere najnovejšega filma z Jennifer Aniston, Cake, ni znano, starši pa se bojijo najhujšega. Uphamova namreč zaradi neznanih psihičnih težav jemlje zdravila, policija v Auburnu pa se je na dan izginotja odzvala na klic v sili zaradi samomorilskih vzgibov igralke, a je ob njihovem prihodu ni bilo več doma. Kot so povedali za Reuters, so bili v zadnjem letu kar štirikrat poklicani na njen naslov zaradi klicev o samomorilski nameri. Na omenjenem naslovu sicer živi Misty s starši.

"Misty je še vedno pogrešana. Policijo smo prosili, da izvede postopke za ogroženo pogrešano osebo. Detektiv je dejal, da njegovi nadrejeni prošnjo obravnavajo, a da se jim zdi, da za zdaj še ne izpolnjuje pogojev," so zapisali svojci Uphamove na njeno stran na Facebooku.

Ob tem so dodali še, da so skušali znotraj plemena Muckleshoot organizirati iskalno akcijo, a da nimajo zadostnih sredstev, zato za zdaj Misty iščeta samo njen napol invalidni oče in brat, ki na območju obešata plakate in preiskujeta najrazličnejše namige, ki ju vodijo od zatočišč do bolnišnic. S prijatelji Uphamovo iščejo tudi po gozdovih v bližini Seattla, saj je igralka velika ljubiteljica narave.

Samomorilske težnje
Če gre verjeti navedbam neimenovanega vira, je bila Uphamova pred svojim izginotjem pod hudim stresom. "Edine težave, za katere vem, je bil stres, ker ni imela denarja, da bi sledila vsem zahtevam Hollywooda," je povedal neki prijatelj za revijo People. "Delala je vse, kar je lahko, da bi ji uspelo, a bila so obdobja, ko ni mogla plačati niti najemnine." In še: "Vedno me je skrbelo zanjo. Je izjemen človek. Mislim pa, da je imela težave s hollywoodskim življenjem. Vedno je hodila proti vetru."

Njen oče je medijem povedal, da ima njegova hčerka samomorilske težnje in je v preteklosti že grozila s samomorom, mogoče pa naj bi bilo tudi, da se je zapletla v sumljivo družbo in so jo umorili.

Leta 1982 v Montani rojena Uphamova, pripadnica plemena Blackfoot (Črna noga), je rezervat zapustila pri 12 letih. Njena družina je bila ena najrevnejših v rezervatu, kjer so bili nasilje in nevzdržne življenjske razmere del vsakdana. Ko je spoznala neko mlado nadobudno igralko, se je odločila, da bi se rada tudi sama preizkusila v igri in prepričala očeta, da odideta v Seattle, kjer se je začela udeleževati igralskih delavnic. Kljub hudi tremi je začela igrati v indijanski gledališki skupini, kmalu zatem pa jo je opazil agent in je dobila vlogo v drami Skins (2002), postavljeni v rezervat v Južni Dakoti.

Težko življenje v Los Angelesu
Sledila je vrsta manjših televizijskih in filmskih vlog, zaradi česar se je Uphamova preselila v Los Angeles, kjer si je denar služila kot čistilka, spala pa je v avtomobilu. Za svojo vlogo nezakonite priseljenke v Frozen River (2008) je bila nominirana za nagrado independent spirit.

V August: Okrožje Osage, lanski družinski drami s številno zvezdniško zasedbo, je igrala hišno pomočnico Meryl Streep, v Cannesu pa je predstavljala koprodukcijski film Jimmy P: Psihoterapija prerijskega Indijanca z Beniciom del Torom. Manjšo vlogo je imela tudi v Djangu brez okovov.

Uphamova je dejavna na področju indijanskih problematik in je z namenom pomagati revnim indijanskim otrokom tudi odprla lastno gledališko skupino za mlade. "Vem, kako temno je v rezervatu. Jeza je vse, kar imajo. V rezervat si želim prinesti umetnost in priložnost, da bi se mladi spoštovali v varnem okolju. Hočem jim dati nekaj - in to "nekaj" bo rešilo kako življenje," je dejala septembra v intervjuju za revijo Distinctly Montana.