Največji uspeh je Iva Majoli doživela leta 1997 v Parizu, ko je v finalu OP Francije premagala Švicarko Martino Hingis s 6:4 in 6:2. Foto: EPA
Največji uspeh je Iva Majoli doživela leta 1997 v Parizu, ko je v finalu OP Francije premagala Švicarko Martino Hingis s 6:4 in 6:2. Foto: EPA

37-letno Majolijevo naj bi le še korak ločil od tega, da jo vržejo iz razkošnega stanovanja, ki ga ima v središču Zagreba, piše hrvaški Jutarnji list. To naj bi bila, kot je povedala Iva, njena edina nepremičnina: "Potrebujemo jo za bivanje, jaz in moja družina, in to je eden izmed razlogov, zakaj menim, da se izvršba ne more zgoditi."

Iva se na sodišču bori, da bi ustavila izvršbo - postopek je začela banka zaradi Ivinega dolga, ki naj bi znašal kar 1,2 milijona švicarskih frankov. Del dolgov je Iva skušala pokriti s prodajo tretjine teniškega centra, ampak to ni bilo dovolj. Še vedno banki dolguje veliko.

Teniški igralki v bran je stopila tudi nevladna organizacija Živi zid, ki skrbi za zaščito, promocijo in razvoj človekovih pravic in svoboščin, kar pa je sprožilo precej nejevolje pri Hrvatih. V organizaciji so prejeli na tisoče pripomb jeznih državljanov, ki ne dopuščajo tega, da se nekoč razsipna bogatašinja postavlja ob bok hrvaškim revežem. "Predstavljajte si vojno - napade nas sovražnik, okupira posamezno hišo in meče ljudi iz njih. En Hrvat živi v hišici, veliki 50 kvadratnih metrov, njegov sosed pa v vili, veliki 500 kvadratnih metrov. Bi branili oba? Seveda bi! Mi smo trenutno v ekonomski vojni, z ene strani so banke, z druge pa državljani različnih socialnih statusov," je na pripombe državljanov odgovoril Ivan Pernar iz Živega zidu.

Od leta 2010 se je govorilo o milijonskih dolgovih nekdanje teniške igralke, a je Iva govorice ves čas zanikala: "Pred kratkim sem se vrnila z ekshibicijskih dvobojev v Avstraliji in Izraelu, kmalu grem v ZDA in na Roland Garros. Lahko vidite, koliko zaslužim na teh ekshibicijah. Imam hišno gospodinjo, živim v 154 kvadratnih metrov velikem stanovanju na Trgu bana Jelačića in mislim, da ne nosim ravno spodnjic na palici." Kmalu je prišel mrzel tuš za Ivo, ko je govorice leta 2012 potrdilo hrvaško ministrstvo za finance, ki je objavilo seznam dolžnikov do države.

Danes ni več skrivnost, Iva je banki dolžna vrtoglavih 1,2 milijona švicarskih frankov, na sodišču pa se bori, da bi se izognila rubežu. Sklicuje se na dejstvo, da je isto sodišče že začelo en izvršilni postopek nad nepremičninami v lastništvu teniškega centra, kar je njena edina poslovna dejavnost, ter da bi se, če bi se oba izvršilna postopka sprožila ob istem času, onemogočilo poslovanje in izpolnjevanje osnovnih življenjskih potreb nje same in hčerke Mije.