Waris je ob fotografijo svoje vozovnice zapisal: 'Strah je priložnost za izobraževanje.' Foto: Instagram Waris Ahluwalia
Waris je ob fotografijo svoje vozovnice zapisal: 'Strah je priložnost za izobraževanje.' Foto: Instagram Waris Ahluwalia

Primer indijsko-ameriškega igralca in modnega oblikovalca, ki je nastopil v več filmih režiserja Wesa Andersona, kot sta Grand Budapest Hotel in Darjeeling Limited, je sprožil veliko pozornosti po svetu, sam igralec pa ga je izkoristil za širjenje verske strpnosti in izobraževanje o različnosti.

Zapletlo se je v ponedeljek, ko uradniki Aeroméxica, osrednje mehiške letalske družbe, Ahluwalie niso želeli izpustiti skozi varnostni pregled. "Rekli so mi, naj snamem svoj turban, podobno kot rečejo, da si je treba sezuti čevlje," je dejal medijem. Temu ni nasprotoval, prosil jih je le, da mu zagotovijo zasebnost in ga odpeljejo na samo, kjer si bo lahko odkril pokrivalo. "Staknili so glave in se dolgo pogovarjali. Nato so mi dejali: 'Z družbo Aeroméxico ne boste leteli, poskusite kupiti vozovnico pri kakšnem drugem prevozniku.'"

A Indijec se ni dal in je vztrajal na letališču. Želel je, da se zaplet razreši: "Tu bom ostal, dokler se družba ne bo odločila, da bo svoje zaposlene poslala na tečaj strpnosti in splošne izobrazbe. Ne gre le zato, da ne poznajo sikhizma, gre tudi za strpnost do drugih verskih skupin, zato ima težava širše razsežnosti," je dejal v torek.

Družba se je opravičila
Očitno mu je uspelo, saj se mu je mehiška družba dan pozneje opravičila in mu dovolila, da mu med varnostnim pregledom ni treba odstraniti verskega pokrivala. Dejali so: "Opravičujemo se gospodu Warisu Ahluwalii za slabo izkušnjo, ki jo je imel z varnostniki pred poletom v New York. Ta primer nas bo spodbudil, da bomo izboljšali varnostne postopke in delojemalce opozorili, naj vedno spoštujejo kulturo in verska prepričanja naših potnikov."

Ahluwalia je bil sicer zadovoljen, da bo končno lahko odšel v ZDA, kjer se je želel udeležiti newyorškega tedna mode, a v isti sapi opozoril, da gre le za vrh ledene gore: "Premalo razumevanja je med nami. Opravičilo je odličen prvi korak in zanj se želim zahvaliti Aeroméxicu, a upam, da bomo o tem v prihodnosti pogosteje govorili. Na letalo sem nisem želel vkrcati, ker sem se bal, da bi se kmalu kaj podobnega zgodilo še komu drugemu. In sam ne bi imel vesti, da bi to dopustil."