Johnsonova je bila pripravljena spregovoriti več kot dve desetletji po dogodku. Foto: EPA
Johnsonova je bila pripravljena spregovoriti več kot dve desetletji po dogodku. Foto: EPA

Temnopolti moški imajo že tako veliko sovražnikov, zato brez dvoma ne potrebujejo nekoga, kot sem jaz, Afroameričanke z enakim obrazom in slavnim imenom, da še razpihuje požar. A ne morem več molčati.

Beverly Johnson
Bill Cosby
Bill Cosby je dolgo veljal za vzornega zvezdnika, ki se je izognil vsem škandalom. Foto: Reuters

V izpovedi, ki jo je objavila revija Vanity Fair, je priznana manekenka zatrdila, da jo je Cosby v svojem stanovanju na Manhattnu v 80. letih omamil. S tem se je pridružila vse daljšemu seznamu žensk s podobnimi - ali hujšimi - obtožbami na račun ameriškega komika.

"Dolgo sem hranila skrivnost zase, saj sem verjela, da mora resnica ostati nekje v temi. Zdaj, ko je več žensk razkrilo svojo moro, pa sem se odločila, da se jim pridružim," je začela svojo zgodbo Johnsonova, ki je bila v 70. letih ena najvidnejših ameriških manekenk, v zgodovino mode pa se je zapisala kot prva temnopolta manekenka na naslovnici ameriške modne biblije, revije Vogue.

Usoden kapučino iz kavomata
S Cosbyjem sta se spoznala, ko ji je ponudil majhno vlogo v svoji humoristični seriji The Cosby Show. "Takrat sem se znašla v umazani bitki za skrbništvo nad sinom. Potrebovala sem medijsko prepoznavnost in vloga v seriji je bila kot naročena za to, da se žarometi Hollywooda usmerijo name," je nadaljevala Beverly, ki je pojasnila, da jo je Cosby po nekaj začetnih srečanjih povabil v svojo vilo. Tam ji je ponudil, naj si iz kavomata postreže kapučino. "Pri drugem požirku sem ugotovila, da me je pijača omamila," se spominja. Dodala je, da ji je Cosby takrat dejal, naj se mu približa. "Dal mi je roko okoli mojega pasu. Moje telo je postalo čisto mehko, možgani so se preklopili na samoohranitveni nagon. Želela sem, da Cosby ve, da se zavedam, kaj mi je storil in začela sem ga preklinjati, zmerjati in kričati nanj."

"Preveč bi tvegala, če bi se spravila na Billa Cosbyja"
Do najhujšega ni prišlo, saj je imel Cosby očitno vsega dovolj. "Pahnil me je po stopnicah, da sem se komaj obdržala na majavih nogah, nato pa je poklical taksi." Čez nekaj dni ga je poklicala, saj je od njega zahtevala pojasnilo, a oglasila se je njegova žena Camille. "Rekla mi je, da sta že v postelji, in odgovorila sem, da bom poklicala drugič. Nikoli nisem," je še zapisala, svoj zapis pa končala: "Tako kot druge ženske bi preveč tvegala, če bi se spravila na Billa Cosbyja, moja kariera bi lahko obvisela na nitki."

V zadnjem času je do zdaj "brezmadežnega" Cosbyja že okoli 20 žensk javno obtožilo, da jih je v preteklosti omamil, nato pa spolno napadel. Večino ženskih žrtev, ki prihajajo na dan z obtožbami, si želi zastopati televizijska odvetnica Gloria Allred, ki je Cosbyju ponudila dve možnosti - ali bo šel v zgodovino kot spolni izprijenec ali pa bo ustanovil 100 milijonov dolarjev vreden sklad za poplačilo žrtev, ki bodo dovolj prepričljive v obtožbah o spolni zlorabi.

Cosby o vsem skupaj še vedno molči.

Temnopolti moški imajo že tako veliko sovražnikov, zato brez dvoma ne potrebujejo nekoga, kot sem jaz, Afroameričanke z enakim obrazom in slavnim imenom, da še razpihuje požar. A ne morem več molčati.

Beverly Johnson