Britanski kuharskih zvezdnik se jezi na zvezdnike, ki
Britanski kuharskih zvezdnik se jezi na zvezdnike, ki "kuhajo". Foto: Uradna spletna stran
Pippa Middleton
Pippa Middleton - zdaj tudi kuharica. No, avtorica kuharske knjige in kuharskih kolumn. Foto: EPA

"Čudno se mi zdi, da zvezdniki pišejo kuharske knjige," je v pogovoru za Telegraph dejal eden najbolj znanih britanskih kuharskih mojstrov in nekdanji poslovni partner Gordona Ramsayja. "Res ne razumem, zakaj bi kdo kupil knjigo samo zato, ker jo je napisal zvezdnik," je dodal in se obregnil predvsem ob Pippo Middleton, sestro vojvodinje Cambriške, ki po zaslugi tiste bele obleke (in oblin, ki so se "skrivale" v njej) na poroki svoje sestre pred dvema letoma še vedno dobiva takšne in drugačne ponudbe. Številne izmed njih so povsem ugledne in donosne.

Za knjigo predujem - 400.000 funtov
Lani je tako izdala knjigo nasvetov z naslovom Celebrate, za knjigo pa je že vnaprej dobila masten ček za 400.000 funtov. Februarja letos je z britansko živilsko verigo Waitrose sklenila pogodbo, da bo pisala kolumno za njihovo revijo, ta mesec pa se je za redne prispevke o hrani dogovorila še z revijo Vanity Fair.

29-letnica pa ni edina, ki je zmotila znanega televizijskega kuharja: "Poglejte Gwyneth Paltrow ali Lorraine Pascale. Lorraine preprosto ne vidim kot kuharice. Ne verjamem ji. Niti me ne zanima. Ne berem njenih knjig. Ne gre za to, da ji ne bi verjel kot osebi, ampak preprosto ni kuharica. Vsaj zame ne."

Od mehanikarice do kuharice
Pascalova, sicer nekdanja manekenka, je medtem samo v Veliki Britaniji prodala okoli milijon izvodov svojih kuharskih knjig. Zanimivo je predvsem to, da je po zatonu manekenske kariere kar nekaj časa iskala nov poklic - med drugim se je poskusila kot mehanikarica in hipnoterapevtka.

Na koncu si je nadela kuharski predpasnik in se leta 2005 po opravljenem hitrem tečaju v šoli Leith's School of Food and Wine razglasila za kuharico. Zdaj sodeluje v več televizijskih kuharskih oddajah, piše kuharske knjige, pred kratkim pa je odprla tudi svojo trgovino, kjer prodaja svoje pekarske izdelke.

Podobna je tudi življenjska zgodba mlajše sestre Middleton - le da ona ni končala niti kuharskega tečaja. Njena dozdajšnja kariera obsega upravljanje spletne strani družinskega podjetja, ki se ukvarja s poštno dostavo pripomočkov in okraskov za zabave. In zabavo, ki pritiče sestri bodoče britanske kraljice. A očitno se bodo tudi njene knjige prodajale za med. Ker na platnici piše Pippa Middleton.