V Ukrajini rojena lepotica, ki je danes ena najopaznejših igralk v Hollywoodu. Foto: EPA
V Ukrajini rojena lepotica, ki je danes ena najopaznejših igralk v Hollywoodu. Foto: EPA

Še več, igralko, ki jo je širša javnost spoznala po njeni vlogi v televizijski seriji Oh, ta sedemdeseta, je po poročanju ameriškega tabloida US Weekly označil za "umazano Judinjo" oz. "zhydovko". Gre za termin, ki je bil v rabi v času holokavsta.

Ukrajinski Judi so se že odzvali na žaljive besede, toda ukrajinska vlada je opravičila politika, da uporaba termina ni vedno mišljena kot žaljivka. A ustavilo se ni pri tem. Zganili so se predstavniki judovskih pravic s Centra Simona Wiesenthala v Los Angelesu. V pismu, ki so ga naslovili na ukrajinskega premierja, so izrazili močno zaskrbljenost nad zapisanimi besedami politika.

"Družina Mile Kunis je, kot tisoče drugih ukrajinskih judovskih družin, zapustila Ukrajino v prvi vrsti zaradi antisemitizma ... Danes je Mila spoštovana ameriška igralka, ki ji Ukrajina dolguje opravičilo. Pravzaprav je tragedija, a je tudi po holokavstu in razpadu Sovjetske zveze toliko sovraštva in antisemitizma še vedno v porah vaše države," sta zapisala dva rabina v pismu.

Težavno otroštvo zaradi korenin
Kunisova, ki so jo gledalci lahko nazadnje spremljali v filmih Ted in Prijatelja samo za seks, se na sporne besede še ni odzvala. V intervjuju na začetku leta je za britanski Sun dejala, da je med odraščanjem v Ukrajini morala skrivati to, da je Judinja. "Ampak v sebi veste, kdo ste," je še sklenila takrat.

Prelestna Milena Markivna Kunis je bila rojena leta 1983 v judovski družini v Ukrajini. Pozneje je dejala, da si je njena družina prav zaradi antisemitskih teženj v državah nekdanje Sovjetske zveze želela ustvariti novo življenje čez lužo, v ZDA. Prijavili so se in žreb jim je bil naklonjen - Mila, brat in starši so leta 1991 postali prebivalci Los Angelesa.